Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΙΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΤΟ Φ.Π.Α

Ελεύθερος Τύπος
Τι προβλέπεται για τις παράνομες επιστροφές με τους κατ’ αποκοπή συντελεστες

Πρόστιμα-φωτιά προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για τους αγρότες οι οποίοι λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές, χωρίς να τις δικαιούνται. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών:

▪Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της εισπραχθείσας επιστροφής ΦΠΑ σε κάθε αγρότη του ειδικού καθεστώτος που έλαβε επιστροφή του φόρου χωρίς να έχει δικαίωμα, ως λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου ή στοιχείου το οποίο νόθευσε αυτός ή άλλοι για λογαριασμό του, με βάση αίτηση που υπέβαλε από τις 2/11/2001 και μετά. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε κάθε αγρότη που έλαβε παράνομα επιστροφή, επειδή εξέδωσε πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, εφόσον η σχετική αίτηση έχει υποβληθεί από τις 28/1/2004 και μετά.

▪Επιπλέον, επιβάλλεται και πρόστιμο από 117 έως 1.174 ευρώ σε όλους τους αγρότες που έλαβαν παράνομα επιστροφή ΦΠΑ με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές, ανεξαρτήτως του είδους της φορολογικής παράβασης που διέπραξαν.

Μεταβιβάσεις
Με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου διευκρινίζεται ότι υπόκεινται σε ΦΠΑ και οι μεταβιβάσεις οικοδομών από κοινωνίες φυσικών προσώπων στις οποίες μετέχουν και μη ασκούντες οικοδομική επιχείρηση φορολογούμενοι, εφόσον άλλα μέλη των κοινωνιών ασκούν τη δραστηριότητα της κατασκευής οικοδομών για πώληση. Επίσης, μεταβιβάσεις ακινήτων που υπάγονται σε ΦΠΑ απαλλάσσονται από το τέλος συναλλαγών 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: