Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΕΣΥ ΠΟΣΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΕΦΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ???

Η διατροφική αξία του πορτοκαλιού είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιαγιάδες μας επέμεναν να πίνουμε πορτοκαλάδα κάθε μέρα.

Το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν εδώ και χρόνια ταυτιστεί με τη βιταμίνη C και με τις ευεργετικές επιδράσεις που συνεπάγεται η κατανάλωσή της. Παρότι λοιπόν ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να μας δώσει έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη, η εν λόγω ταύτιση αδικεί το πορτοκάλι, μια και εμπεριέχει δεκάδες ακόμα πολύτιμες ουσίες. Ξεκινώντας λοιπόν, βλέπουμε πως στο αγαπημένο μας φρούτο υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με εξέχουσα αντιοξειδωτική δράση, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στα κύτταρα. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.

Όχι μόνο βιταμινη C

Τα φλαβονοειδή υπάρχουν μόνο στις φυτικές τροφές και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, καθώς προσφέρουν ανοσία απέναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς. Πολλές μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις για μια σειρά θετικών επιδράσεων των φλαβονοειδών, όπως η καταπολέμηση φλεγμονών και η ανακοπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Η τανγκερετίνη, για παράδειγμα, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ αμερικανοί ερευνητές τονίζουν ότι άλλα φλαβονοειδή του πορτοκαλιού, όπως για παράδειγμα η κερκετίνη, εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που μετατρέπουν κάποια συστατικά του καπνού του τσιγάρου σε καρκινογενείς ουσίες.
Περίπου 38 διαφορετικά λιμονοειδή εμπεριέχονται στο πορτοκάλι και κυρίως στη σάρκα του (κάτι που σημαίνει πως η κατανάλωση χυμού δεν μας προσδίδει σημαντικά ποσά αυτών των αντιοξειδωτικών στοιχείων όσο η κατανάλωση του φρούτου). Τα πολύτιμα αυτά στοιχεία φαίνεται να συμβάλλουν στην προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
Τέλος, και σχετικά πάντα με τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του πορτοκαλιού, αξίζει να αναφερθεί πως, αν και η περιεκτικότητά του σε β-καροτίνη είναι χαμηλή, εμπεριέχει σε αξιοσημείωτα ποσά άλλα «μέλη» της οικογένειας των καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Οι ουσίες αυτές έχουν πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες μελέτες για τον καταρράκτη με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος, Μ.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey, διευθυντής Τμήματος Γονιδιακής Διατροφής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»
Στέφη Καλλή, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος, M.Sc., επιστημονική συνεργάτις Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

Επιμέλεια:Χρύσα Γιαννοπούλου 


 ΠΗΓΗ :
http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: