Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Για καρτέλ κρέατος κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι

Αποφασισμένοι να μη διαπραγματευτούν την τιμή πώλησης των αμνοεριφίων κάτω από 7 ευρώ, φάνηκαν χθες οι κτηνοτρόφοι Καβάλας και Δράμας κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της νομαρχίας Δράμας. Οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν στην κατάσταση που διαμορφώνεται κάθε φορά εν’ όψει του Πάσχα, σύμφωνα με την οποία χονδρέμποροι και πολυκαταστήματα κερδίζουν, όπως αναφέρουν έως και 250% επάνω στην τιμή που αγοράζουν τα αμνοερίφια. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν τη εξομάλυνση της τιμής πώλησης, με την τιμή που αγοράζουν το κρέας οι καταναλωτές.

«Το 2005 και το 2006 πουλήσαμε 7 ευρώ και ο καταναλωτής το αγόρασε στα 12 ευρώ το κιλό. Το 2007 πουλήσαμε 4 ευρώ το κιλό και ο καταναλωτής το αγόρασε πάλι με 12 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως όσο κι αν πουλήσουμε εμείς, ο καταναλωτής θα το αγοράσει στην ίδια τιμή», αναφέρει ο πρόεδρος κτηνοτρόφων Δράμας Παναγιώτης Λειβαδίτης.
« Τα αρνιά και τα κατσίκια πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ το κόστος παραγωγής έχει ανέβει 100%. Δεν υπάρχει χαρακτηρισμός για την πράξη αυτή των χονδρεμπόρων, νομίζω πως μας εκμεταλλεύονται, επειδή δεν μπορούμε να αντιδράσουμε», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Καβάλας Νίκος Χούσιος.
Οι κτηνοτρόφοι μάλιστα κάνουν λόγο και για την ύπαρξη καρτέλ κρέατος, το οποίο διαμορφώνει τις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης και κανονίζει τις τιμές αγοράς σε πολλαπλάσια τιμή.

Αισιοδοξούν οι χονδρέμποροι
ότι θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση
Από την άλλη πλευρά οι χονδρέμποροι περίμεναν χθες την απόφαση των κτηνοτρόφων, καθώς για την ώρα δεν γίνεται διάθεση των προϊόντων τους. Ο Θεόφιλος Λεπίδας ένας από τους μεγαλύτερους χονδρέμπορους σε Καβάλα και Δράμα, υποστηρίζει πως θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και τελικά θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών. «Αυτό βέβαια κατά ένα μεγάλο βαθμό, εξαρτάται και από τη στάση που θα κρατήσουν τα πολυκαταστήματα τα οποία διαμορφώνουν τις τιμές κατά κύριο λόγο. Οι περισσότεροι χονδρέμποροι πάντως συμφωνούμε πως το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους έχει ανέβει. Πρέπει όμως να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση και για εμάς, αλλά και για εκείνους».
Αυτό που αναφέρουν πάντως οι κτηνοτρόφοι είναι πως η διαμόρφωση της τιμής, είναι δυνατόν να εξαρτηθεί και από τους ίδιους κατά ένα μεγάλο βαθμό και αυτό εάν επιμείνουν στη στάση που κρατούν μέχρι σήμερα και δεν αναγκαστούν να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές.
Οι έμποροι κρεάτων ωστόσο επισημαίνουν πως η διαμόρφωση της τιμής είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης, ενώ τονίζουν πως τελικά οι κτηνοτρόφοι θα δεχθούν να συμβιβαστούν παρά να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να κρατήσουν απούλητα τα αμνοερίφια.
Η τιμή πάντως πώλησης αρνιού και κατσικιού, το πιθανότερο θα αποφασιστεί την ερχόμενη Τρίτη, στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Λαγκαδά μεταξύ των κτηνοτρόφων Βορείου Ελλάδος. Στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η τιμή πώλησης στα 7 ευρώ, τότε προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: