Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΕΕ: Σκέψεις για κατάργηση επιδοτήσεων στα βιοκαύσιμα λόγω ελλείψεων τροφίμων

Την κατάργηση της κοινοτικής ενίσχυσης (4,5 ευρώ το στρέμμα) στις καλλιέργειες ενεργειακών φυτών, που προορίζονται για την παραγωγή βιοκαυσίμων, θα εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προσεχείς εβδομάδες στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με βάση τα όσα δήλωσε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου της κοινοτικής Επιτρόπου Γεωργίας κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, η ΕΕ θα προτείνει την κατάργηση της ενίσχυσης στα ενεργειακά φυτά, προκειμένου να στραφεί η παραγωγή σε δημητριακά και ελαιούχους σπόρους για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η ενίσχυση για τα ενεργειακά φυτά είχε καθιερωθεί το 2003 με την τότε αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ως κίνητρο στους αγρότες να στραφούν στην παραγωγή πρώτης ύλης για τις βιομηχανίες παραγωγής βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς.

Στην αρχή (2004) η ενίσχυση δινόταν για μέγιστη συνολική έκταση 15 εκατ. στρεμμάτων, τα οποία αυξήθηκαν στα 20 εκατ. στρέμματα μετά την ένταξη των νέων μελών στην Κοινότητα. Όταν πρωτοκαθιερώθηκε η ενίσχυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλλιεργούντο με ενεργειακά φυτά (καλαμπόκι, ηλίανθος, ελαιοκράμβη, σόγια, ζαχαρότευτλα κ.α.) περί τα 3,1 εκατ. στρέμματα.

Πέρυσι η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών υπερέβη τα 28,4 εκατ. στρέμματα, με αποτέλεσμα η ενίσχυση ανά στρέμμα να μειωθεί κατά το αναλογούν ποσοστό της υπέρβασης, ενώ παράλληλα περιορίστηκαν αισθητά οι εκτάσεις με καλλιέργειες δημητριακών και ελαιούχων σπόρων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ενίσχυση αυτή είναι περιττή και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τιμές των δημητριακών και άλλων αγροτικών προϊόντων έχουν πάρει διεθνώς την ανηφόρα, προκαλώντας έντονες πληθωριστικές πιέσεις, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και αμφισβήτηση αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των βιοκαυσίμων στην προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μάλιστα τελευταία, από εσωτερικό έγγραφο του Κέντρου Ερευνών της Κομισιόν, που διέρρευσε στον ευρωπαϊκό Τύπο, επισημαίνεται ότι οι έμμεσες εκπομπές αερίων από τη μετατροπή συμβατικών καλλιεργειών σε ενεργειακές, καθώς και η μαζική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων στις ενεργειακές καλλιέργειες, θα μπορούσαν να ακυρώσουν όλα τα προσδοκώμενα οφέλη από τα βιοκαύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: