Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων θα αποτελεί η καλλιέργεια τουλάχιστον 10 στρεμμάτων


Τουλάχιστον 200.000 Ελληνες μικρομεσαίοι αγρότες χανουν τις επιδοτησεις, αφού η Κομισιόν θετει σαν προϋπόθεση για την καταβολή των επιδοτήσεων την καλλιέργεια τουλάχιστον 10 στρεμμάτων.
Αυτό περιλαμβάνει το πακέτο των αλλαγών που αναμένεται να δημοσιοποιήσει η Κομισιόν στις 20 Μαϊου για τον έλεγχο της ΚΑΠ,
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επισήμως στις 20 Μαϊου, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τελικές της προτάσεις οι οποίες - μεταξύ άλλων - θα προβλέπουν:
Την αύξηση κατά 2% το χρόνο, από το 2009 έως και το 2013 του ποσοστού της υποχρεωτικής δυναμικής διαφοροποίησης (ποσά που παρακρατούνται από την ενιαία ενίσχυση των αγροτών), ώστε η διαφοροποίηση να φθάσει το 2013 στο 13%.
Την αύξηση των εθνικών ποσοστώσεων παραγωγής αγελαδινού γάλακτος: Θα προταθούν τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 1% από τη γαλακτοκομική περίοδο 2010/2011 μέχρι την περίοδο 2013/2014. Οι αυξήσεις θα υπολογιστούν στις αυξημένες κατά 2% ποσοστώσεις που θα προκύψουν από την αύξηση που δόθηκε φέτος. Στις 31.3.2015 καταργείται το καθεστώς των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων.
Την κατάργηση της κοινοτικής ενίσχυσης στην ιδιωτική αποθεματοποίηση τυριών, καθώς και η ενίσχυση για το βούτυρο ζαχαροπλαστικής.
Την κατάργηση της στρεμματικής ενίσχυσης στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.
Την κατάργηση της κοινοτικής παρέμβασης στο σκληρό στάρι, το χοιρινό κρέας και το ρύζι, ενώ διατηρείται μόνο για το μαλακό, αρτοποιήσιμο στάρι.
Την κατάργηση όλων των συνδεδεμένων με την παραγωγή κοινοτικών ενισχύσεων (ενιαία ενίσχυση) και την ενσωμάτωσή τους στην αποσυνδεδεμένη ενίσχυση στα δημητριακά, ελαιόλαδο, πρωτεϊνούχα φυτά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένες ζωοτροφές. Για το βόειο κρέας, το ρύζι, το άμυλο πατάτας, το λινάρι, θα υπάρχει μια διετής μεταβατική περίοδος.
Τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να περάσουν από το 2010 και μετά από το μοντέλο υπολογισμού της ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ με βάση τα ιστορικά στοιχεία, στο μοντέλο της περιφερειοποίησης (ίσα περιφερειακά ατομικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης).
Την ευρύτερη χρήση των ενισχύσεων που παρακρατούνται για θέματα ποιότητας.
Την κάλυψη από τα κράτη-μέλη ενός μέρους από τα ασφάλιστρα που απαιτούνται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (χαλάζι, ξηρασία, παγετός).
Τη σύσταση ενός Ασφαλιστικού Ταμείου για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για απώλειες εισοδήματος συνδεδεμένες με επιζωωτίες ή γενικά προερχόμενες από ασθένειες στα ζώα, με συγχηματοδότηση Κοινότητας και κράτους - μέλους.
Τι φέρνουν οι αλλαγές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές οργανώσεις COPA και COGECA Τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη είτε να επιβάλουν ένα όριο των 250 ευρώ ανά εκμετάλλευση, είτε να ορίσουν ως ελάχιστη έκταση τα 10 στρέμματα ανά εκμετάλλευση, κάτω των οποίων οι αγρότες δεν θα μπορούν να εισπράττουν την ενιαία ενίσχυση της νέας ΚΑΠ.
Εκτός παραγωγής οι μικροί
Στην περίπτωση πάντως που οι προτάσεις υιοθετηθούν, το πλήγμα θα είναι μεγάλο για χιλιάδες Ελληνες αγρότες που διαθέτουν μικρό κλήρο, οι οποίοι αναγκαστικά θα βγουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα αγροτικά νοικοκυριά στη χώρα που έχουν κάτω από αυτό το όριο είναι 220.000.
Ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο της πρότασης είναι η μεταφορά πόρων από τις εισοδηματικές ενισχύσεις (α πυλώνας) στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (β πυλώνα) που από το σημερινό 5% θα ανέλθει σταδιακά στο 13% μέχρι το 2013. Αυτό σημαίνει ότι το αγροτικό εισόδημα θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι άμεσες επιδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: