Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Σε δεινή θέση οι αγρότες !!!



Εφημερίδα "Η Ημέρα" Ημ/νία έκδοσης: 16 Μαϊου 2008

Με έγγραφο που απέστειλε ο αρμόδιος αντινομάρχης Νίκος Μιχαλόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό τονίζεται η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο οι πυρόπληκτοι αγρότες όσο και ο νομός Ηλείας γενικότερα οκτώ μήνες μετά τις φωτιές του Αυγούστου. Ο κ. Μιχαλόπουλος τονίζει ακόμα ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ ) κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αποζημιώσεων το 60%- 70% των πληγέντων γι’ αυτό προτείνει την αναθεώρησή της και την απλούστευσή της, από πλευράς δικαιολογητικών.
Καταλήγοντας ο κ. αντινομάρχης τονίζει τα εξής:

«1. Γνωρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο Νομός μας, ΤΟΛΜΗΣΤΕ την αναθεώρηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Εκτιμώ ότι υπάρχει δυνατότητα γιατί μια τέτοια καταστροφή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν τυπικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

2. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλετε με απλές διαδικασίες ένα ποσό ως προκαταβολή, προκειμένου οι πληγέντες να προβούν στην αγορά των απαραίτητων γεωργικών εφοδίων, καθώς και στην αποκατάσταση των υποδομών τους, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει ήδη η καλλιεργητική περίοδος και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για το πάγιο κεφάλαιο (στάβλοι, αποθήκες κ.λ.π.) τα αποθηκευμένα προϊόντα, το ζωικό κεφάλαιο, παρόλο που αυτά έχουν εκτιμηθεί αμέσως μετά τις φωτιές και ακόμα δεν τους έχει κοινοποιηθεί κανένα πόρισμα.

3.Οι βασικές αλλαγές που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνουν στην ΚΥΑ είναι:
- να αφαιρεθούν όλοι οι περιορισμοί που αφορούν την καταβολή των αποζημιώσεων στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ανεξάρτητα μα την έκταση ή τον ελάχιστο αριθμό ζώων που αναφέρονται στην σχετική απόφαση.

- θα πρέπει για τον υπολογισμό της κρατικής ενίσχυσης να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί, δηλαδή το 30% ως ελάχιστη ζημιά, το 20% ως επιβάρυνση του αγρότη που μπαίνει για πρώτη φορά στον κανονισμό, το 80% στην φυτική και το 70% στην αντιστάθμιση του ζωικού κεφαλαίου, το 50% στην αντιστάθμιση της απώλειας της ηρτημένης παραγωγής και να αποζημιωθούν στο 100% σύμφωνα με τα πορίσματα των εκτιμητικών επιτροπών.

- θα πρέπει να επανεξετάσετε τις τιμές αποζημίωσης του κάθε κλάδου, διότι είναι χαμηλές και δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος αποκατάστασης.

4. Θεωρώ απαράδεκτη την παράγραφο που αναφέρεται στις γενικές εξαιρέσεις της ΚΥΑ και αφορά σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που έχουν ενισχυθεί από κοινοτικά προγράμματα, π.χ. ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ. Η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρει ότι αν παραδείγματος χάρη κάποιος έφτιαξε έναν στάβλο με σχέδιο βελτίωσης, έχει παραλειφθεί το έργο και κάηκε, τότε ο δικαιούχος θα ενισχυθεί μόνο για το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής, δηλαδή αν πήρε 60% επιδότηση τότε θα ενισχυθεί μόνο για το 40% και αν από αυτό αφαιρεθεί το 20% της ζημιάς που επιβαρύνει τον παραγωγό, τότε αντιλαμβάνεστε ότι στο τέλος ο παραγωγός θα απογοητευτεί. Επίσης, για τα έργα που έγιναν και δεν είχαν παραληφθεί από τις αρμόδιες επιτροπές (χωρίς να φταίει ο παραγωγός), είναι άδικο να μην προβλέπεται η σχετική αποζημίωση.

Κύριε Υπουργέ και κύριε Πρόεδρε του ΕΛΓΑ,
Αυτή η παράγραφος αποτελεί μεγάλη αδικία και απογοήτευση στους μελλοντικούς επενδυτές.

5. Πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν οι περιφράξεις, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι γεωργικής εκμετάλλευσης, διότι αφενός μεν θα συμβάλουν στην προστασία των καμένων, κυρίως δασικών εκτάσεων και αφετέρου στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κτηνοτρόφων (λόγος για τον οποίο θεωρούνται επιλέξιμες δαπάνες σε όλα τα κοινοτικά προγράμματα).

6. Να ενισχυθούν άμεσα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους όλες οι μεταποιητικές μονάδες, π.χ. ελαιουργία, μονάδες τυποποίησης κ.λ.π., οι οποίες λόγω έλλειψης πρώτης ύλης υπολειτούργησαν ή δεν λειτούργησαν καθόλου το 2007, με δεδομένο ότι πολλές από αυτές είχαν προβεί σε εκσυγχρονισμό και ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει για αρκετά χρόνια, είναι άδικο να είναι στις εξαιρέσεις της σχετικής ΚΥΑ.
7. Να αποζημιωθούν άμεσα όλα τα γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ, ρυμούλκες κ.λ.π.) που κάηκαν στην προσπάθεια τους να σταματήσουν στην πύρινη λαίλαπα.

8. Στις αποζημιώσεις του πάγιου κεφαλαίου (στάβλοι, αποθήκες κ.λ.π.) θα πρέπει να φροντίσετε να συμπεριληφθεί και η δαπάνη του μηχανικού που απαιτείται για την έκδοση της σχετικής άδειας.»

Το έγγραφο κοινοποιείται στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Κατσαρό, στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Kώστα Κιλτίδη, στον Γ.Γ. του Υπουργείου Κώστα Σκιαδά και στον διευθυντή του ΕΛΓΑ στην Πάτρα Τριαντάφυλλο Κυρίτση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

και εγω προσθετω ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ , ΔΙΟΤΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ , Η ΘΕΛΗΣΗ ΟΜΩΣ ...... ????

Δεν υπάρχουν σχόλια: