Παρηγοριά στον άρρωστο….
Την στιγμή που οι κτηνοτρόφοι του νομού βρίσκονται σε απόγνωση από τη μείωση στις τιμές του γάλακτος
της Ειρήνης Παπαδάκη
Δίνοντας ραντεβού με τους Σερραίους αγρότες για μετά το Πάσχα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Κιλτίδης κατά την παραμονή του στην πόλη των Σερρών για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, έστειλε μήνυμα – παρηγοριά στον «άρρωστο» - προς τους Σερραίους αγρότες και κτηνοτρόφους δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Πάντοτε στη ζωή σε κάθε ομάδα ανθρώπων εμφανίζονται δυσκολίες. Δε σημαίνει ότι χάνει την αξία και την προοπτική αυτή η ενασχόληση».
Η απάντηση των Σερραίων παραγωγών
«Πάντως δεν θα ήταν το επάγγελμα που θα ευχόμασταν για τα παιδιά μας» απαντούν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγελαδοτρόφοι του νομού Σερρών που τον τελευταίο μήνα βρίσκονται μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα. Οι βιομηχανίες που παίρνουν το γάλα τους, η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν μείωση των τιμών στους παραγωγούς, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί!
Συνάντηση με το Νομάρχη
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης κατά την επίσκεψή του στο Ν. Σερρών, είχε συνάντηση με το Νομάρχη Στέφανο Φωτιάδη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Φωτιάδης του παρέδωσε υπόμνημα, ενώ ο κ. Κιλτίδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
«Είχαμε μια όμορφη συνάντηση και κάναμε την πρώτη νύξη των θεμάτων που απασχολούν το νομό στον πρωτογενή τομέα και στη δασική πολιτική, για την περαιτέρω συζήτηση που πρέπει να γίνει ενόψει της 4ης προγραμματικής περιόδου. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα βρεθούμε σε πολύ και αποτελεσματικό δρόμο», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για το Εθνικό απόθεμα
Για το εθνικό απόθεμα και τις πολλές καταγγελίες περί αδιαφάνειας, ο κ. Κιλτίδης υποστήριξε πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία γραπτή καταγγελία. «Δεν υπάρχει ούτε μία καταγγελία ότι έλαβε κάποιος εθνικό απόθεμα που δεν εδικαιούτο, ούτε ότι δικαιώθηκε κάποιος ο οποίος δεν έπρεπε να το λάβει. Μία έγγραφη καταγγελία στο υπουργείο δεν υπάρχει. Ειλικρινά έγινε με διαδικασίες τυπικότητας. Όλοι οι κανόνες εφαρμόστηκαν και ενώ πέρασε ένας χρόνος και δεν υπήρξε καμία καταγγελία, βρισκόμαστε μπροστά στο κατώφλι για τη συζήτηση του επιμερισμού του νέου εθνικού αποθέματος γύρω στο Μάη».
«Η τομάτα δεν σβήνει ποτέ»
Ο Κώστας Κιλτίδης έστειλε μήνυμα και προς τους τοματοπαραγωγούς καλώντας τους να γίνουν ένα σώμα με τις ομάδες τοματοπαραγωγών. «Η τομάτα είναι στην πατρίδα μας ο «βασιλιάς» των οπωροκηπευτικών, με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη διεθνή αγορά και δεν πρόκειται να «σβήσει» ποτέ. Λαμβάνοντας δε την απόφαση που πήραμε να διατηρηθεί η παραγωγή και μη δεχόμενοι να λαϊκίζουμε, πήραμε την απόφαση του 70% όσον αφορά τη αποσύνδεση και αυτό το κάναμε για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στην καλλιέργεια και να υπάρχει προοπτική. Πήραμε τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρουμε μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και προσδοκούμε το καλύτερο για όσους λειτουργούν ως ομάδες τοματοπαραγωγών. Και αυτό το μήνυμα θέλω να το στείλω ξεκάθαρα: όσοι λειτουργήσουν ως μονάδες παραγωγών δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε. Έχουμε μηνύματα απ’ όλη την επικράτεια ότι οι τιμές που διαπραγματεύονται είναι υψηλότατες. Οι μεμονωμένοι είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα και καλό είναι σ’ αυτό το θέμα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες».
Τα αρθρα στο blog ειναι του καφεντζη , του κουμπαρου του γειτονα και της κουτσομπολας του χωριου που ψαχνει ολο το διαδυκτιο. ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ .
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008
Οι συνταξιούχοι της Αγροφυλακής
Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το 120.000 λέξεων ασφαλιστικό νομοσχέδιο προνόησε για Ταμείο Αγροφυλακής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εξαιρετικά επείγον πρόβλημα: Πώς θα συνταξιοδοτηθούν σε λίγους μήνες οι αγροφύλακες που προσλήφθηκαν πριν από επτά μήνες;
Δεν αστειευόμαστε. Πενήντα από τους «φρουρούς της υπαίθρου», ή κατά τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα «οικοαστυνομικούς», κατέθεσαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο διοικητής της νεοσύστατης υπηρεσίας, κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος, ακολουθούν κι άλλοι: «Εχω καθημερινά απώλειες γιατί καθένας από τους αγροφύλακες όταν συμπληρώσει 31 χρόνια εργασίας έχει δικαίωμα να φύγει. Οι περισσότεροι είναι, άλλωστε, μεγάλοι άνθρωποι και έχουν δικαίωμα να φύγουν... Από τους 300 που ήρθαν εκ μετατάξεως, οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να συνταξιοδοτηθούν, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν και πολλοί που προσλήφθηκαν με βάση τον διαγωνισμό του 1991».
Η επανασύσταση της Αγροφυλακής είναι μια κλασική περίπτωση χρήσης του δημόσιου κορβανά για ψηφοθηρικά οφέλη. Γινόταν πάντα –ίσως όχι χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα και χωρίς να υπάρχουν καν στολές– και θα συνεχίσει να γίνεται. Δημιουργείται μια «κοινωνική ανάγκη», ή εν ανάγκη εφευρίσκεται, και τελικά ικανοποιείται. Είτε διά του κρατικού προϋπολογισμού είτε διά των ασφαλιστικών ταμείων. Στην πρώτη περίπτωση χρεώνονται όλοι, στη δεύτερη μόνο οι εργαζόμενοι, τα ταμεία των οποίων γίνονται ελλειμματικά. Ετσι το ΠΑΣΟΚ έδωσε συντάξεις στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, έτσι και η Ν.Δ. τώρα θα δώσει συντάξεις στους επί επτάμηνο «αγωνιστές της οικολογίας».
Στην Ελλάδα επικρατεί ο μύθος του αγαθού και ουδέτερου κράτους. Αυτού που φροντίζει τους κατατρεγμένους και δικαίως μοιράζει τα λεφτά που παίρνει. Η αλήθεια είναι πως οι πολιτικοί που διαχειρίζονται το κράτος μοιράζουν άνισα. Πρώτοι στη λίστα δεν είναι εκείνοι που έχουν ανάγκη, αλλά οι άλλοι που η κάθε κυβέρνηση τους έχει ανάγκη: Τους ψηφοφόρους των ή εκείνους που μπορούν να πιέσουν. Στην προκειμένη περίπτωση είναι οι αγροφύλακες, στο μέλλον κάποιοι άλλοι. Είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό. Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο αυτό είναι και εκτεταμένο. Στο μεγάλο κράτος που ρυθμίζει πολλά, θα υπάρχουν και πολλές «ρυθμίσεις» προς όφελος ημετέρων. Αν μάλιστα ρυθμίζει και τα των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί με απλές υπουργικές αποφάσεις να μετατίθεται το οικονομικό κόστος των αποφάσεων σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων. Ο τελικός λογαριασμός, βέβαια, πάλι στον προϋπολογισμό καταλήγει, αλλά με πολλές τριβές: Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δίνει πολλά, οι εργαζόμενοι θυμούνται ότι τους πήραν κατά το παρελθόν περισσότερα. Πλήρης ασυνεννοησία, αλλά και διογκούμενη καχυποψία για το πολιτικό σύστημα.
Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο αρχηγός της Αγροφυλακής, «από αυτούς κάποιοι (...) ήρθαν για να φύγουν αποκτώντας συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Σωμάτων Ασφαλείας. Εξάλλου, υπάλληλοι ήταν, από κάπου έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν. Είτε από τη νομαρχία είτε από την Αγροφυλακή, από τον ίδιο κορβανά δεν θα πάρουν;» Ναι, αλλά με διαφορετικές απολαβές. Αλλη η συνταξιοδότηση από τα Σώματα Ασφαλείας, άλλη από τη νομαρχία. Ολες οι παθογένειες του ασφαλιστικού στις λεπτομέρειες κρύβονται.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 27.3.200
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ???
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008
Θύματα του καρτέλ γάλακτος......οι αγελαδοτρόφοι
Από το http://www.stopcartel.org/
Το καρτελ των βιομηχανιων γαλακτος συνθλιβει τους αγελαδοτροφους επιβαλοντας νεες χαμηλες τιμές αγορας.
Οι Ελληνες αγελαδοτροφοι βρισκονται το τελευταιο διαστημα σε εξαιρετικα δυσκολη θεση.Οι βιομηχανιες γαλακτος οι οποιες ανενοχλητες ουσιαστικα αλωνιζουν την Ελληνικη αγορα, σε μια εναρμονισμενη πρακτικη, επιβαλουν στους παραγωγους να τους πωλουν το γαλα σε ακομα χαμηλοτερες τιμές. Επικαλουμενες διεθνη συγκυρια πτωσης τιμων του προσφερομενου προιοντος, αγοραζουν το γαλα φθηνα, χωρις αυτή η μειωση του κοστους του προιοντος να παιρνα στον Ελληνα καταναλωτη!
Οι παραγωγοι που αντιμετωπιζουν τεραστιες αυξησεις στις ζωοτροφες, συνθλιβονται κυριολεκτικα μεταξυ του μεγαλου κοστους παραγωγης και των χαμηλων τιμων που παιρνουν από τις γαλακτοβιομηχανιες.
Το Υπουργειο Αναπτυξης-μη υπαρχουσας ουσιαστικα Επιτροπης Ανταγωνισμου στην Ελλαδα- τι προτιθεται να πραξει για να προστατευσει τους γαλακτοπαραγωγους και τους καταναλωτες;
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008
Στους δρόμους οι αγρότες της Αχαϊας
τους δρόμους κατεβαίνουν, αύριο οι αγρότες της Αχαϊας.
Στις 10 το πρωί, στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής, στο ύψος των Καμινίων, θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Δυτικής Αχαϊας, ενώ οι συνάδελφοί τους της Αιγιάλειας, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αγίας Λαύρας του Αιγίου και στη συνέχεια όλοι μαζί, θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνοντας πορεία – κομβόι, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπυρίδωνα.
Τα αιτήματα των αγροτών είναι :
- Άμεσα αποζημιώσεις από τον παγετό. Να κηρυχθεί η Αχαϊα παγόπληκτη και να λειτουργήσουν τα ΠΣΕΑ. Να αποζημιωθεί η παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο στο 100% της ζημιάς.
- Ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα.
- Δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με έργα υποδομής, μείωση του ΦΠΑ και με επιδότηση των αγροτικών εφοδίων και των ζωοτροφών.
- Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές.
- Μέτρα κατά της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων.
- Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και χορήγηση άτοκων δανείων στους αγροτοκτηνοτρόφους.
- Να απαγορευθεί κάθε εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων, σπόρων και ζωοτροφών.
- Να σταματήσουν τώρα τα δικαστήρια σε βάρος των αγροτών.
- Τέλος οι αγρότες ζητούν, άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων στα εξήντα για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
Στις 10 το πρωί, στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής, στο ύψος των Καμινίων, θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της Δυτικής Αχαϊας, ενώ οι συνάδελφοί τους της Αιγιάλειας, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αγίας Λαύρας του Αιγίου και στη συνέχεια όλοι μαζί, θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνοντας πορεία – κομβόι, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπυρίδωνα.
Τα αιτήματα των αγροτών είναι :
- Άμεσα αποζημιώσεις από τον παγετό. Να κηρυχθεί η Αχαϊα παγόπληκτη και να λειτουργήσουν τα ΠΣΕΑ. Να αποζημιωθεί η παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο στο 100% της ζημιάς.
- Ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα.
- Δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με έργα υποδομής, μείωση του ΦΠΑ και με επιδότηση των αγροτικών εφοδίων και των ζωοτροφών.
- Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές.
- Μέτρα κατά της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων.
- Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και χορήγηση άτοκων δανείων στους αγροτοκτηνοτρόφους.
- Να απαγορευθεί κάθε εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων, σπόρων και ζωοτροφών.
- Να σταματήσουν τώρα τα δικαστήρια σε βάρος των αγροτών.
- Τέλος οι αγρότες ζητούν, άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων στα εξήντα για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
Τρίτη 25 Μαρτίου 2008
Αγοράζουν γάλα φθηνά, πωλούν ακριβά
Της Τανιας Γεωργιοπουλου
«Πάντως δεν θα ήταν το επάγγελμα που θα ευχόμουν για τα παιδιά μου». Η φράση αυτή, διά στόματος στελέχους στον τομέα συσκευασίας του γάλακτος, φανερώνει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκείνοι που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή του προϊόντος.
Οι αγελαδοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας τον τελευταίο μήνα βρίσκονται μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα. Οι βιομηχανίες που παίρνουν το γάλα τους, η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν μείωση των τιμών στους παραγωγούς, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί. Οσο για τις τιμές στο ράφι -που πρόσφατα αυξήθηκαν- φυσικά παραμένουν στο ύψος τους...
Γιατί μειώνονται οι τιμές παραγωγού; «Είναι οι νόμοι της αγοράς, προσφορά και ζήτηση. Πριν από κάποιους μήνες που δεν υπήρχε γάλα ανέβηκαν οι τιμές, τώρα που υπάρχει αρκετό πέφτουν» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ) κ. Πολυνείκης Φάσσας. Ομως, την πτώση των τιμών του γάλακτος δεν ακολουθούν και οι τιμές των ζωοτροφών, που έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του κόστους παραγωγής.
Τον Δεκέμβριο του 2007 η μέση τιμή παραγωγού έπιασε τα υψηλότερα επίπεδα και ήταν, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓ, 46,30 λεπτά το λίτρο, αλλά για τους «καλούς» παραγωγούς, εκείνους δηλαδή που συνδυάζουν μεγάλη ποσότητα με καλή ποιότητα, ξεπέρασε και τα πενήντα λεπτά. Η άνοδος είχε ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού (Μάιος 2007, μέση τιμή 35,48 λεπτά το λίτρο), καθώς πολλές συγκυρίες είχαν οδηγήσει στην έλλειψη αγελαδινού γάλακτος και στην αγορά της Ευρώπης. Λόγω ξηρασίας η Αυστραλία είχε πέρυσι μικρότερη παραγωγή και η Νέα Ζηλανδία δεν έκανε εξαγωγές γάλακτος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειψη στο γάλα στις ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα. Ηταν ακριβώς η περίοδος που η αλλαγή διατροφικών συνηθειών στη χώρα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης. Την ίδια στιγμή οι πλημμύρες οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής και στην Ευρώπη. «Σαν να είχαν στερέψει οι αγελάδες» λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί που για λίγους μήνες κέρδισαν από την αύξηση των τιμών. «Στην πραγματικότητα απλώς καταφέραμε να βγάλουμε τη διαφορά από την αύξηση έως και 100% των τιμών στις ζωοτροφές» λέει ο Γ. Μ., παραγωγός που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του για να μην έχει μπελάδες.
«Πέρυσι αγόραζα το καλαμπόκι 13 λεπτά το κιλό και προχθές το πήρα 27 λεπτά. Η σόγια είχε 200 ευρώ ο τόνος και πριν από μία εβδομάδα έφτασε τα 420 ευρώ ο τόνος. Το τριφύλλι που είχε 15 λεπτά το κιλό, τώρα έφτασε τα 23» εξηγεί. Η μείωση των τιμών λοιπόν προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ειδικά σε όσους έκαναν ανοίγματα. «Κάποιοι μάλιστα έχουν αγοράσει αγελάδες με δάνειο από τις βιομηχανίες την εποχή που υπήρχε ζήτηση και τώρα είναι δεμένοι χειροπόδαρα. Ο,τι τιμή τους ζητήσουν είναι αναγκασμένοι να πουν “εντάξει”» τονίζει ο Γ. Τ. παραγωγός από τη Θεσσαλονίκη.
«Αυτήν την εποχή υπάρχει πολύ γάλα στην αγορά, καθώς είναι και περίοδος νηστείας και οι βιομηχανίες εισάγουν πολύ φθηνά» λέει ο κ. Φάσσας. Οπως συμπληρώνει, ωστόσο, οι τιμές παραγωγού στο εξωτερικό διατηρούνται σε υψηλά αναλογικά επίπεδα, αλλά οι βιομηχανίες πωλούν κάτω του κόστους για να «φύγει» το προϊόν από την αγορά.
Οι αγελαδοτρόφοι όμως εκτός από καλύτερες τιμές για το προϊόν τους διεκδικούν και καλύτερη ενημέρωση για τους καταναλωτές. «Οταν αυξήθηκε η τιμή παραγωγού αυξήθηκε και η τιμή στο ράφι. Τώρα θα μειωθεί;» ρωτούν χαρακτηριστικά.
Πανελλαδική σύσκεψη
O πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων κ. Γιώργος Κεφαλάς εξηγεί στην «Κ» ότι οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τις μειώσεις τιμών. «Τον τελευταίο μήνα οι βιομηχανίες έχουν ρίξει τις τιμές η μία μετά την άλλη, συχνά χωρίς προειδοποίηση προς τους παραγωγούς. Το κόστος των ζωοτροφών είναι το υψηλότερο που έχουμε δει ποτέ, δημητριακά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να βρεις στην αγορά. Και βέβαια οι τιμές για τον καταναλωτή που αυξήθηκαν δύο φορές τους τελευταίους μήνες δεν πρόκειται να μειωθούν». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κεφαλά, τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, ενώ το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες του κλάδου.
πηγη : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25/3/08
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008
Οι αδικημένες γυναίκες της υπαίθρου
Της Ελπίδας Κουτσογιάννη
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ασφαλιστικό είναι το κεντρικό θέμα της επικαιρότητας. Κυρίως ως προς την διάσταση που αφορά στις γυναίκες. Έτσι, εκτιμάται ότι από τα προωθούμενα μέτρα κυρίαρχα πλήττονται οι γυναίκες. Μία κατηγορία γυναικών που δεν πλήττεται τόσο, διότι πού απλά είναι μονίμως αδικημένη τα τελευταία χρόνια είναι οι αγρότισσες. Ο πρωθυπουργός αύξηση της σύνταξης της αγρότισσας δεν εξήγγειλε. Και βέβαια δεν ελήφθη και ούτε φαίνεται ως προοπτική να λαμβάνονται μέτρα υπέρ της ελληνίδας αγρότισσας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γυναίκες της υπαίθρου είναι οι μεγάλες αδικημένες από κάθε άποψη. Μία έρευνα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που διεξήχθη πριν λίγα χρόνια στη Θεσσαλία επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Η ζωή στο χωριό εξακολουθεί να έχει αρκετές δυσκολίες για τις γυναίκες.
Στην έρευνα της ΟΓΕ οι συμμετέχουσες την οποία χαρακτηρίζουν κατά σειρά φθίνουσας βαρύτητας: Δύσκολη, στερημένη, υγιεινή, ήσυχη, χωρίς ευκαιρίες, μονότονη κ.λπ.. Μόνον 1 στις 25 γυναίκες χαρακτηρίζει τη ζωή της "ενδιαφέρουσα", ενώ η πλέον αρνητική αξιολόγηση γίνεται από τις γυναίκες του ν. Καρδίτσας. Οι γυναίκες πάντως της Λάρισας και της Μαγνησίας έχουν σαφώς θετικότερη άποψη για τη ζωή τους στην ύπαιθρο.
Ανά γεωγραφική περιοχή έχουμε διαφοροποιήσεις σημαντικές ως προς την σειρά αξιολόγησης των στοιχείων της ζωής. Έτσι λοιπόν στα ορεινά η ζωή είναι πιο "υγιεινή", στα ημιορεινά ζητούνται πιο έντονα "ευκαιρίες", ενώ στα πεδινά η ζωή θεωρείται περισσότερο "μονότονη" και "πληκτική".
Η "κλειστή κοινωνία"
Στην ερώτηση "ποιες είναι οι αιτίες για τα προβλήματα της γυναίκας στο χωριό" μεγάλος αριθμός των γυναικών απαντάει ότι ευθύνεται η "κλειστή κοινωνία", θεωρώντας ότι η επικρατούσα νοοτροπία του χωριού είναι μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα.
Ιδιαίτερα το ζήτημα της νοοτροπίας φαίνεται να ανησυχεί τις νεαρές ηλικίες, που νιώθουν ότι ο κοινωνικός περίγυρος ασκεί πάνω τους φορτικές πιέσεις για την διατήρηση των παλιών -και ενδεχομένως συντηρητικών, αναχρονιστικών- στερεοτύπων.
Τις ανησυχίες, ή για να το εκφράσουμε πιο σωστά, τα αδιέξοδα αυτών των γυναικών ελάχιστα λαμβάνονται υπόψη. Οπότε είναι πολυτέλεια να ζητά κάποια να αλλάξει τη ζωή της. Ακόμη περισσότερο, φαντάζει μάταιο να το προσπαθεί.
Η ΕΡΕΥΝΑ 15 Μαρτίου 2008, αρ. φύλλου 14857, σελίδα 10
Δίνουν άδεια για εισαγωγή μεταλλαγμένου καλαμποκιού
Την έγκριση για εισαγωγές μεταλλαγμένου καλαμποκιού προσανατολίζεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το αιτιολογικό της ανόδου των διεθνών τιμών των ζωοτροφών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως αιτιολογικό την εξασφάλιση στους κτηνοτρόφους (ιδίως στην πτηνοτροφία) φθηνών ζωοτροφών, για να εγκρίνει τις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση του γενετικά τροποποιημένου (μεταλλαγμένου) καλαμποκιού GA21 της εταιρίας Syngenta.
H έγκριση αναμένεται να δοθεί από την Κομισιόν μόνο για διακίνηση και εμπορία (όχι για καλλιέργεια στα κράτη μέλη της Κοινότητας), μετά τη μη επίτευξη της αναγκαίας πλειοψηφίας - είτε για απόρριψη, είτε για έγκριση - στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προηγούμενο μήνα.
Μετά τη χορήγηση της σχετικής άδειας οι εισαγωγές θα γίνουν κατά κύριο λόγο από την Αργεντινή, χώρα στην οποία καλλιεργείται ευρέως το μεταλλαγμένο καλαμπόκι GA21.
ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΗΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ .
ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ‘’ΘΑ ‘’ ΟΤΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗΣ
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΟΚΟ !!!
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ?
ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΟΡΙΖΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΟΥΤΕ ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΔΕΚΑΡΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΕΓΩ :
ΚΥΡΙΟΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΉΜΑΣΤΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΕΣΕΙΣ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΤΕ ?
ΘΑ ΔΕΧΟΣΑΣΤΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΄΄ ΕΥΛΟΓΟ ΄΄ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ??
ΟΧΙ !!! ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ?
ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ , ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΕΛ.Γ.Α ΣΑΣ ,
ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΛΕΩ ΠΩΣ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ….
ΤΕΤΟΙΟΙ ΗΜΑΣΤΕ , ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ , ΤΕΤΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ !!!
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ
ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ‘’ΘΑ ‘’ ΟΤΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΆΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗΣ
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΟΚΟ !!!
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ?
ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΟΡΙΖΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΟΥΤΕ ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΔΕΚΑΡΑ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΕΓΩ :
ΚΥΡΙΟΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΉΜΑΣΤΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΕΣΕΙΣ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΤΕ ?
ΘΑ ΔΕΧΟΣΑΣΤΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΕ ΄΄ ΕΥΛΟΓΟ ΄΄ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ??
ΟΧΙ !!! ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ?
ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ , ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΕΛ.Γ.Α ΣΑΣ ,
ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΛΕΩ ΠΩΣ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ….
ΤΕΤΟΙΟΙ ΗΜΑΣΤΕ , ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ , ΤΕΤΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ !!!
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΞΑΝΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ
Ταχύτατα λιώνουν οι παγετώνες
Οι παγετώνες λιώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα σήμερα σε σχέση με κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν, απειλώντας με καταστροφικές συνέπειες εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων καθώς και τα οικοσυστήματα του πλανήτη.
Οι λεπτομέρειες αποκαλύπτονται στη πρόσφατη έκθεση της «υπηρεσίας παρακολούθησης των παγετώνων» (World Glacier Monitoring Service) και προστίθενται στη παγκόσμια ανησυχία σχετικά με την άνοδο της επιφάνειας των θαλασσών και των αυξημένων κινδύνων για πλυμμήρες, κατολισθήσεις και ξηρασίες.
Με βάση ιστορικά και άλλα στοιχεία, ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι παγετώνες πιστεύεται ότι είναι ο πιο γρήγορος εδώ και τουλάχιστον 5000 χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή Wilfried Haeberli, επικεφαλής της υπηρεσίας. «Δεν υπάρχουν απόλυτες αποδείξεις, αλλά παρόλα αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά κι αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικό» λέει ο καθηγητής.
Οι ειδικοί παρακολουθούν 30 παγετώνες εδώ και περίπου 3 δεκαετίες και οι πρόσφατες ενδείξεις για το 2006 αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα απώλεια πάγου. Ο Achim Steiner, επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) λέει ότι οι παγετώνες που λιώνουν αποτελούν σήμερα το δυνατότερο και πιο ξεκάθαρο προειδοποιητικό σήμα για τη παγκόσμια θέρμανση. «Το πρόβλημα μπορεί να έχει πολλές συνέπειες, όπως βλάβες στις υποδομές κοινής ωφέλειας κλπ, μαζική μετανάστευση ακόμα και ένοπλες συγκρούσεις. Μιλάμε για κάτι που συμβαίνει στη δική σας και τη δική μου ζωή και όχι ένα μακρινό μέλλον» λέει ο Achim Steiner σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ομπσέρβερ. «Δεν μιλάμε για κάτι υποθετικό, αλλά για κάτι δραματικό όσο αφορά στις συνέπειες του».
Από τη πλευρά του, ο Lester Brown, του «Earth Policy Institute» υποστηρίζει ότι το πρόβλημα θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, καθώς ανάμεσα στα άλλα, οι αγρότες στη Κίνα και την Ινδία αγωνίζονται ήδη να αρδεύσουν τις καλλιέργειες τους. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προβλέψιμη συνέπεια στην επισιτιστική ασφάλεια στη διάρκεια της ιστορίας» δηλώνει ο Brown.
Με βάση τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη βασισμένη στα συμπεράσματα της Διακυβερνητικής επιτροπής για τη κλιματική αλλαγή, ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα ανέβουν κατά 2 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο, πέρσι το UNEP προειδοποίησε για περαιτέρω δραματική μείωση των παγετώνων ως το τέλος του αιώνα.
Οι μειονότητες τα μεγάλα θύματα της κλιματικής αλλαγής
Οι μειονότητες και οι αυτόχθονες πληθυσμοί πολύ συχνά είναι οι πρώτοι που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και οι τελευταίοι στη παροχή βοήθειας επειδή βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο. Κάποιοι πληθυσμοί μάλιστα πέφτουν και θύματα των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις συνέπειες από την παραγωγή βιοκαυσίμων
Όλα αυτά προκύπτουν από την τελευταία έκθεση για τη κατάσταση των μειονοτήτων στον κόσμο, του «Minority Rights Group International (MRG) Η έκθεση αναφέρει ότι οι ξεχασμένοι μειονοτικοί πληθυσμοί συχνά ζουν σε περιοχές παραμελημένες λόγω της «επικίνδυνης» θέσης τους.
Οι αυτόχθονες πληθυσμοί επίσης ζουν σε απομακρυσμένες ή δύσκολες περιοχές και επειδή η επιβίωση τους εξαρτάται από τη φύση αντιμετωπίζουν διπλή πρόκληση από το κλίμα που αλλάζει και μεταβάλλει τις εποχές των καλλιεργειών αλλά και τις βροχοπτώσεις. Όταν μάλιστα «χτυπήσει η καταστροφή» και αρχίσουν οι προσπάθειες βοήθειας, αυτές οι ίδιες πληθυσμιακές ομάδες είναι οι πρώτες που επηρεάζονται αλλά οι τελευταίες που βοηθούνται.
Στην έκθεση αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα για τους Ντάλιτ στην Ινδία, τους Ρομά στη Σλοβακία, τους Ραμά στη Νικαράγουα και τους Ινουίτ στην Αρκτική Η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας βιοκαυσίμων με τη μαζική αποδάσωση που συνεπάγεται δεν είναι αρνητική μόνο για το περιβάλλον, αλλά στερεί από πολλούς αυτόχθονες και τους πόρους ζωής.
Πηγή: OneEarth
Στους δρόμους της Αθήνας κατεβαίνουν οι καπνοπαραγωγοί
Σε συλλαλητήριο στην Αθήνα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου προσανατολίζονται οι καπνοπαραγωγοί σε μια προσπάθεια να πιέσουν για την ανατροπή της άδικης απόφασης του 2004 για τον καπνό. Το παραπάνω αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη των καπνοπαραγωγικών φορέων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 στη Θεσσαλονίκη
ανεκδοτα
Δημοσιεύτηκε σε αγγλική εφημερίδα .....
'' αγρότης 35 ετών, ζητά να νυμφευθεί νέα, κάτοχο τρακτέρ. Αποστείλατε φωτογραφία τρακτέρ ''.
Στη Φάρμα
Στη φάρμα λέει ο μεγάλος γιος του αγρότη στον πατέρα του: Πατέρα, είμαι μεγάλος πια, θέλω να μου πάρεις μηχανάκι... Ναι βρε παιδί μου, απαντάει αυτός, αλλά όσο ξεπληρώνουμε το τρακτέρ δεν μπορώ, θα πρέπει να περιμένεις ...
Πετάγεται και ο μικρός : Θέλω και 'γω ποδήλατο! Είναι πιο φτηνό ...
Δεν έχει ούτε ποδήλατο όσο ξεπληρώνουμε το τρακτέρ!!...
Θυμώνει ο μικρός και βγαίνει στην αυλή ........ Εκεί βλέπει τον κόκορα πάνω σε μια κότα. Τσαντισμένος του ρίχνει μια κλωτσιά και του λέει: Μέχρι να ξεπληρώσουμε το τρακτέρ, θα πηγαίνεις και συ με τα πόδια .....!!!
Οι χωριάτες
Δυο χωριάτες, ο Γιώργης και ο Θανάσης, που δεν είχαν πάει ποτέ τους στην πόλη αποφασίζουν να πάνε να δουν το μεγάλο πολυκατάστημα που άνοιξε. Πάνε στα αγροτικά είδη και λέει ο ένας στον άλλο:
Θανάσης: Για δες ωρέ Γιώργη, ''βιταμινούχος τροφή για χοίρους'' Γιώργης: Δεν αγοράζουμε να τη δοκιμάσουμε ;
Θανάσης: Και δεν τ' αγοράζουμε.....
Πάνε στα ηλεκτρονικά είδη
Θανάσης: Κοίτα Γιώργη ''πλυντήριο για να μη πλένεις τα ρούχα στη σκάφη''
Γιώργης: Δεν αγοράζουμε ρε Θανάση να το δούμε ;
Θανάσης: Και δεν τ' αγοράζουμε.....
Στα είδη υγιεινής
Θανάσης: Κοίτα Γιώργη, μια μεγάλη βούρτσα για τον '' καμπινέ''
Γιώργης: Δεν αγοράζουμε Θανάση να τη δοκιμάσουμε ;
Θανάσης: Και δεν αγοράζουμε.....
Μετά από λίγες μέρες συναντιούνται
Γιώργης: Πώς τη βρήκες Θανάση τη χοιροτροφή; τα γουρούνια μου έγιναν τετράπαχα.
Θανάσης: Και τα δικά μου. Καλά άσε το πλυντήριο, η γυναίκα μου είναι τρισευτυχισμένη που δεν πλένει πια στο χέρι.
Γιώργης: Και η δική μου. Θανάσης: Τη βούρτσα πώς τη βρήκες ;
Γιώργης: Άκου Θανάση, πες με οπισθοδρομικό, αλλά εγώ προτιμώ το χαρτί υγείας !
Ο Ξυλοκόπος
Ήταν ένας ξυλοκόπος που χρησιμοποιούσε τσεκούρι για να κόβει τα δένδρα. Το ρεκόρ του ήταν 6 δένδρα την ημέρα. Κάποια στιγμή βλέπει μια διαφήμιση, όπου ένας τύπος έκοβε με ένα μηχάνημα 100 δένδρα την ημέρα.
-Ρε φίλε, αν είχα αυτό το μαραφέτι θα έκανα γ**ώ τις δουλειές, σκέφτεται. Πάει λοιπόν ο μάγκας και το αγοράζει την επόμενη κιόλας μέρα. Το χρησιμοποιεί αμέσως και κόβει 8 δέντρα.
-Ρε γ****ο, 100 δέντρα δεν έλεγε η διαφήμιση; Πώς εγώ έκοψα μόνο 8; Αύριο θα δοκιμάσω πιο σκληρά!
Την επόμενη, προσπαθεί πιο σκληρά και κόβει 10 δέντρα . -Τι σ***ά γίνεται δεν καταλαβαίνω !!
Ξαναβλέπει τη διαφήμιση και βλέπει πως ο τύπος που χειριζόταν το μηχάνημα ήταν σωματαράς.
-Αααα, αυτό είναι, λέει, πρέπει να κάνω body building.
Ρίχνεται ο τύπος να λίωσει τα ατσάλια και γρήγορα κάνει σωματάρα. Ξαναπροσπαθεί με το μηχάνημα και κόβει 25 δέντρα. Αγανακτεί και το πάει αμέσως στον πωλητή.
-Ρε φίλε, αυτό που μου έδωσες είναι χαλασμένο, καμιά 25αριά δέντρα κόβω το πολύ.
-Το χρησιμοποιείς σωστά;
-Α, τι καταλαβαίνεις τώρα, θα μου μάθεις τι δουλειά μου ;;
- Κάτσε να δω κι εγώ, του λέει ο πωλητής και τραβάει το σχοινί της μανιβέλας, καθ' ότι αλυσοπρίονο το μηχάνημα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κόβει ένα δέντρο.
-Όπα για στάσου, του λέει ο ξυλοκόπος, για δείξε μου πάλι το κόλπο που έκανες με το κορδόνι .....!
Κυριακή 23 Μαρτίου 2008
Επένδυση στη γνώση
το αρθρο το διαβασα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/3/2008 Του Ανδρέα Κόρακα
Λιγότεροι από όσοι σήμερα θα είναι οι Ελληνες αγρότες στο μέλλον, αν υποθέσουμε ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στη χώρα μας θα συγκλίνει προς αυτή των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Η εξέλιξη αυτή πρέπει παράλληλα να συμβαδίζει με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και εισοδημάτων στην αγροτική μας ενδοχώρα, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης των τοπικών της κοινωνιών.
Λιγότεροι αγρότες δεν σημαίνει αναγκαστικά κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση της γεωργίας και των αγροτών.
Αντίθετα, μία ανταγωνιστική, αειφόρος και ποιοτική αγροτική παραγωγή είναι απαραίτητη για να στηρίξουμε δυναμικούς εγχώριους κλάδους μεταποιητικούς και υπηρεσιών διεθνούς εμβέλειας, ιδίως στα πεδία της διατροφής, της υγείας, της φαρμακευτικής, της πράσινης οικονομίας, του τουρισμού κ.ά. Να υπογραμμίσουμε ακόμη τις επιπτώσεις της αγροτικής δραστηριότητας στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού (οικοσυστήματα, ανάλωση φυσικών πόρων, μορφοποίηση τοπίων, δημόσια υγεία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Σήμερα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών βρίσκεται κοντά στις ηλικίες της σύνταξης.
Εκείνο που προέχει για αυτούς είναι κυρίως η στήριξή τους με δέσμη μέτρων κοινωνικής πρόνοιας που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση. Το μέλλον της γεωργίας μας πρέπει να στηριχτεί καταρχάς στους ήδη υπάρχοντες πυρήνες ακμαίων ηλικιακά κα δραστήριων παραγωγικά, αγροτών, που συναντά κανείς σε όλη την ελληνική ύπαιθρο. Παράλληλα πρέπει να προσελκυστούν στο αναβαθμισμένο αγροτικό επάγγελμα νέοι και νέες απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με το υπόβαθρο γνώσεων και δεξιοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να αξιοποιούν γενικά και επί μέρους προγράμματα κατάρτισης και να κατανοούν τις οδηγίες και συμβουλές των ειδικών. Η ανταγωνιστική, αειφορική, και ποιοτική γεωργία , ο αγροτουρισμός, η συνεταιριστική δράση, η διαχείριση της αγροτικής εκμετάλλευσης, οι επενδυτικές αποφάσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν αγρότες τεχνικά καταρτισμένους και ενημερωμένους.
Η προτροπή «γνώση παντού, γνώση για όλους» είναι αναγκαία συνθήκη για την ανταγωνιστική, αειφορική και ποιοτική γεωργία. Στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ερευνα - Καινοτομία - Κατάρτιση, με τις τρις συνιστώσες της προόδου να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους στενά, με συνέχεια, συνέπεια, διορατικότητα και ευελιξία, σε ένα κοινωνικό, οικονομικό, οικολογικό, ενεργειακό και τεχνολογικό περιβάλλον προκλήσεων, κινδύνων και ευκαιριών. Στη χώρα μας, η κατάρτιση των νέων αγροτών είναι κατώτερη των περιστάσεων. Η στήριξη καινοτόμων σχεδίων αγροτικού ενδιαφέροντος ελάχιστη. Η αγροτική έρευνα, χρησιμοποιείται ελάχιστα και αποσπασματικά από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα. Το ΥΠΑΑΤ δεν αναθέτει στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, έρευνες και μελέτες στρατηγικής σημασίας για την αγροτική μας οικονομία. Το Ιδρυμα πάσχει. Χρειάζεται ανασυγκρότηση, λειτουργία στα ευρωπαϊκά πρότυπα και επέκταση σε νέα γνωστικά πεδία.
Είναι γνωστό ότι η επένδυση στη γνώση είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη και την ευημερία. Ο αγροτικός τομέας δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Χωρίς οργανωμένο εγχώριο σύστημα παραγωγής και διάχυσης σύγχρονης τεχνογνωσίας, η αγροτική μας ανάπτυξη θα είναι κτίσμα στην άμμο.
Λιγότεροι από όσοι σήμερα θα είναι οι Ελληνες αγρότες στο μέλλον, αν υποθέσουμε ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στη χώρα μας θα συγκλίνει προς αυτή των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Η εξέλιξη αυτή πρέπει παράλληλα να συμβαδίζει με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και εισοδημάτων στην αγροτική μας ενδοχώρα, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης των τοπικών της κοινωνιών.
Λιγότεροι αγρότες δεν σημαίνει αναγκαστικά κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση της γεωργίας και των αγροτών.
Αντίθετα, μία ανταγωνιστική, αειφόρος και ποιοτική αγροτική παραγωγή είναι απαραίτητη για να στηρίξουμε δυναμικούς εγχώριους κλάδους μεταποιητικούς και υπηρεσιών διεθνούς εμβέλειας, ιδίως στα πεδία της διατροφής, της υγείας, της φαρμακευτικής, της πράσινης οικονομίας, του τουρισμού κ.ά. Να υπογραμμίσουμε ακόμη τις επιπτώσεις της αγροτικής δραστηριότητας στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού (οικοσυστήματα, ανάλωση φυσικών πόρων, μορφοποίηση τοπίων, δημόσια υγεία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Σήμερα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών βρίσκεται κοντά στις ηλικίες της σύνταξης.
Εκείνο που προέχει για αυτούς είναι κυρίως η στήριξή τους με δέσμη μέτρων κοινωνικής πρόνοιας που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση. Το μέλλον της γεωργίας μας πρέπει να στηριχτεί καταρχάς στους ήδη υπάρχοντες πυρήνες ακμαίων ηλικιακά κα δραστήριων παραγωγικά, αγροτών, που συναντά κανείς σε όλη την ελληνική ύπαιθρο. Παράλληλα πρέπει να προσελκυστούν στο αναβαθμισμένο αγροτικό επάγγελμα νέοι και νέες απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με το υπόβαθρο γνώσεων και δεξιοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να αξιοποιούν γενικά και επί μέρους προγράμματα κατάρτισης και να κατανοούν τις οδηγίες και συμβουλές των ειδικών. Η ανταγωνιστική, αειφορική, και ποιοτική γεωργία , ο αγροτουρισμός, η συνεταιριστική δράση, η διαχείριση της αγροτικής εκμετάλλευσης, οι επενδυτικές αποφάσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν αγρότες τεχνικά καταρτισμένους και ενημερωμένους.
Η προτροπή «γνώση παντού, γνώση για όλους» είναι αναγκαία συνθήκη για την ανταγωνιστική, αειφορική και ποιοτική γεωργία. Στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ερευνα - Καινοτομία - Κατάρτιση, με τις τρις συνιστώσες της προόδου να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους στενά, με συνέχεια, συνέπεια, διορατικότητα και ευελιξία, σε ένα κοινωνικό, οικονομικό, οικολογικό, ενεργειακό και τεχνολογικό περιβάλλον προκλήσεων, κινδύνων και ευκαιριών. Στη χώρα μας, η κατάρτιση των νέων αγροτών είναι κατώτερη των περιστάσεων. Η στήριξη καινοτόμων σχεδίων αγροτικού ενδιαφέροντος ελάχιστη. Η αγροτική έρευνα, χρησιμοποιείται ελάχιστα και αποσπασματικά από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα. Το ΥΠΑΑΤ δεν αναθέτει στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, έρευνες και μελέτες στρατηγικής σημασίας για την αγροτική μας οικονομία. Το Ιδρυμα πάσχει. Χρειάζεται ανασυγκρότηση, λειτουργία στα ευρωπαϊκά πρότυπα και επέκταση σε νέα γνωστικά πεδία.
Είναι γνωστό ότι η επένδυση στη γνώση είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη και την ευημερία. Ο αγροτικός τομέας δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Χωρίς οργανωμένο εγχώριο σύστημα παραγωγής και διάχυσης σύγχρονης τεχνογνωσίας, η αγροτική μας ανάπτυξη θα είναι κτίσμα στην άμμο.
ΑΝΕΚΔΟΤΟ !!!
Ένας αγρότης από το Τέξας πάει διακοπές στην Αυστραλία και γνωρίζει ένα ντόπιο αγρότη.Ο Αυστραλός δείχνει στον Τεξανό το κτήμα του και εκείνος του λέει:
- Κτήμα το λέτε αυτό το περτέρι; Τα δικά μας τμήματα είναι τετραπλάσια!
Περπατούν λίγο παρακάτω και ο Αυστραλός δείχνει με καμάρι στον Τεξανό το κοπάδι του. Ο Τεξανός του ρίχνει μια υποτιμητική ματιά και λέει:
- Εμείς έχουμε κάτι βόδια διπλάσια από τα γελάδια σας.
Εκείνη τη στιγμή ο Τεξανός βλέπει ένα καγκουρώ να χοροπηδάει στα χωράφια.
- Τι είναι αυτό; ρωτάει απορημένος.
Και ο Αυστραλός:
- Εσείς δεν έχετε ακρίδες στο Τέξας;
- Κτήμα το λέτε αυτό το περτέρι; Τα δικά μας τμήματα είναι τετραπλάσια!
Περπατούν λίγο παρακάτω και ο Αυστραλός δείχνει με καμάρι στον Τεξανό το κοπάδι του. Ο Τεξανός του ρίχνει μια υποτιμητική ματιά και λέει:
- Εμείς έχουμε κάτι βόδια διπλάσια από τα γελάδια σας.
Εκείνη τη στιγμή ο Τεξανός βλέπει ένα καγκουρώ να χοροπηδάει στα χωράφια.
- Τι είναι αυτό; ρωτάει απορημένος.
Και ο Αυστραλός:
- Εσείς δεν έχετε ακρίδες στο Τέξας;
Σάββατο 22 Μαρτίου 2008
Οι μεσάζοντες κάνουν πάρτι παρα την ανοδο των τιμων παραγωγου, η ψαλιδα μεχρι το ραφι καλα κρατει .
Ο καλλιεργητής ρυζιού στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης πρέπει να πουλήσει 11 κιλά από το προϊόν του για να αγοράσει από το σούπερ μάρκετ ένα κιλό ρύζι. Και ο καλλιεργητής σταριού πρέπει να πουλήσει 3 κιλά στάρι για να αγοράσει ένα κιλό αλεύρι ή μια φραντζόλα ψωμί ούτε μισό κιλό. Η «ψαλίδα» που χωρίζει τις τιμές παραγωγού με αυτές που πληρώνουν οι καταναλωτές στο ράφι του σούπερ μάρκετ παραμένει πολύ μεγάλη, παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων. Οι λεγόμενοι «μεσάζοντες», δηλαδή οι έμποροι που αγοράζουν από τους παραγωγούς και οδηγούν τα προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες στο λιανεμπόριο, κερδίζουν ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς της τιμής «από το χωράφι ως το ράφι»
Οι μικρές σοδειές δημητριακών κυρίως πέρσι οδήγησαν σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών παραγωγού. Η ΕΣΥΕ μόλις την Παρασκευή ανακοίνωσε στοιχεία που έδειξαν ότι οι καλλιεργητές σταριού, ρυζιού και άλλων δημητριακών μέσα στο 2007 είχαν αυξήσει τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους κατά 66%!
Αυτή όμως η μεγάλη αύξηση των τιμών παραγωγού δεν συνεπάγεται ούτε ανάλογη αύξηση του εισοδήματος των αγροτών ούτε και μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή
Οι αγρότες είχαν μικρή σοδειά σε αρκετά προϊόντα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το κόστος της παραγωγής ήταν αυξημένο. Γι’ αυτούς τους δύο λόγους δεν απόλαυσαν αυξημένο εισόδημα. Μπορεί το στάρι να πουλιέται 60% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι, αλλά η παραγωγή ήταν μικρότερη. «Στην Ιταλία ψάχνουν να αγοράσουν στάρια για να φτιάξουν μακαρόνια και δεν βρίσκουν», έλεγε στον ΕΤ καθηγητής που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και των τροφίμων.
Και μπορεί πράγματι τα φρούτα να πουλήθηκαν από τους αγρότες στους εμπόρους κατά 17% ακριβότερα, αλλά το κόστος της παραγωγής (στο θερμοκήπιο) ήταν πολύ μεγαλύτερο, αφού ακρίβυναν το πετρέλαιο κατά 20%, οι σπόροι κατά 13% και τα λιπάσματα κατά 8,5% (όπως λένε τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας).
Το ρύζι, ένα προϊόν ευρύτατης κατανάλωσης και στην Ελλάδα, αναποφλοίωτο, πωλείται από τον παραγωγό σε μια τιμή κοντά στα 0,25 ευρώ το κιλό. Στο σούπερ μάρκετ, η συσκευασία του μισού κιλού έχει 1,4 ευρώ. Το στάρι, παρά το διπλασιασμό της τιμής παραγωγού που έφτασε στο 0,45 ευρώ, απέχει κι αυτό πολύ από την τιμή που έχει το αλεύρι (που φτάνει στο 1,30 ευρώ). τα καροτα η τιμη παραγωγου ειναι στο 0,30 ευρω ενω ο καταναλωτης πληρωνει 1,00 ευρω ,
Η γνωμη μου ειναι πως υπαρχει τροπος να χτυπηθει η ακριβεια και να κλεισει κατα πολυ η ψαλιδα , οσοι ασχολουμαστε με τον χωρο γνωριζουμε πως πανω απο 80 % των αγροτων ανηκει στο ειδικο καθεστως φορολογισης πραγμα που σημαινει πως τα προϊοντα του τα πουλαει χωρις να τα τιμολογει ο ιδιος (στελνει τα προϊοντα με δελτιο αποστολης και τα τιμολογει ο χονδρεμπορος )πραγμα που σημαινει πως ο καθε χονδρεμπορος μπορει ανετα να υπερτιμολογει το προϊον ( αλλα να κοβει τιμολογειο και αλλα να πληρωνει ) με αποτελεσμα να μπορει να πουλαει ακριβα στους λιανοπωλητες και αυτοι στην συνεχεια στον κοσμο .
Πιστευω πως αμμεσα θα πρεπει να καταργηθει το ειδικο καθεστως και ολοι μας να ανηκουμε σε ενα καθεστως , ετσι :
θα τιμολογουμε μονοι μας , θα ειναι πολυ πιο δυσκολη η υπερτιμολογηση λογω αυξησης του τζιρου μας ,
θα εισπρατουμε και θα αποδιδουμε ΦΠΑ καθως επισης και θα συμψιφιζουμε το ΦΠΑ των καλλειεργητικων μας δαπανων
και τελος ο καθενας μας θα ορανωσει την δουλεια του πιο σωστα και θα λειτουργει πλεον σαν επιχειρηση και οχι σαν εργατης καποιων ΜΕΓΑΛΟΕΜΠΟΡΩΝ
Απο έξω κουκλα .... αλλα απο γέυση ????
Επειδη πλεον ολοι μας εχουμε φτασει να ψωνιζουμε με βαση την εξωτερικη εμφανιση ενος προϊοντος κατα κυριο λογο και κατα δευτερο την γευση του Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν το γονίδιο που καθορίζει το σχήμα που παίρνουν οι ντομάτες και κατάφεραν στη συνέχεια να το κλωνοποιήσουν με αποτελεσμα να δημιουργησουν ποικιλιες ντοματας που το σχημα των καρπων τους θα ειναι ομοιομορφο ,
Τωρα για τις τυχον επιπτωσεις που θα εχει αυτη η παρεμβαση στον γενετικο κωδικα του φυτου κανενας δεν λεει τιποτα , βλεπετε ζουμε στην εποχη που πρωτα πρεπει να χορτασουμε το ματι μας και μετα το στομαχι μας ,
Αυξήσεις στα αρδευτικά τέλη αποφάσισε η Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού
Αυξήσεις ύψους μέχρι και 25% στα αρδευτικά τέλη επιφυλάσσει για τη φετινή αρδευτική περίοδο η διοίκηση του Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού, τέσσερις μόλις μήνες πριν τις εκλογές για την νέα διοίκηση της επόμενης τετραετίας.
Σύμφωνα με την απόφαση οι αρδευτές για τη φετινή χρονιά θα καταβάλουν 10 ευρώ ανά στρέμμα -από 8 ευρώ- για άρδευση από ανοιχτό δίκτυο και 41 ευρώ ανά στρέμμα -από 35 ευρώ- για άρδευση από γεωτρήσεις προκειμένου όπως είπε ο κ. Λαδόπουλος ο Τ.Ο.Ε.Β. να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του
καλιο αργα παρα ποτε !!!!
Καταβλήθηκε η κοινοτική επιδότηση (ενιαία ενίσχυση) του έτους 2007 σε 40.000 αγρότες μετά τον έλεγχο των φακέλων τους. Οπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλ. Κοντός σχετικά με την καταβολή των επιδοτήσεων στο πλαίσιο της ενιαίας ενίσχυσης:
«Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διοικητικών πράξεων και των απαιτούμενων ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Πέμπτη 20 Μαρτίου πιστώθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και των υπολειπομένων 40.000 δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης του 2007, με ποσό που ανήλθε σε 105,5 εκατ. ευρώ».
«Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διοικητικών πράξεων και των απαιτούμενων ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Πέμπτη 20 Μαρτίου πιστώθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και των υπολειπομένων 40.000 δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης του 2007, με ποσό που ανήλθε σε 105,5 εκατ. ευρώ».
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008
Αυξήθηκε η ποσόστωση στο γάλα
Συνολική ποσότητα 836.923 τόνων αγελαδινού γάλακτος θα μπορούν από εδώ και στο εξής να παράγουν κατ΄ έτος οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής κοινοτικού προστίμου (super levy) για υπέρβαση ποσοστώσεων, μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση κατά 2% των εθνικών ποσοστώσεων παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στα 27 κράτη μέλη της Κοινότητας.
Το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε χθες (17/3) στις Βρυξέλλες, υιοθέτησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «γραμμική» κατά 2% αύξηση των εθνικών ποσοστώσεων παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά για γάλα.
Οι νέες ποσοστώσεις παραγωγής ισχύουν από την καινούργια γαλακτοκομική περίοδο 2008-9, που ξεκινά την 1η Απριλίου. Με την αύξηση αυτή οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι θα μπορούν κάθε χρόνο να παράγουν επιπλέον 16.000 τόνους γάλακτος περίπου, χωρίς να κινδυνεύουν από την επιβολή κοινοτικού προστίμου σε περίπτωση υπέρβασης της εθνικής ποσόστωσης.
Οι νέες εθνικές ποσοστώσεις παραγωγής αγελαδινού γάλακτος μετά τη χθεσινή απόφαση των 27 υπουργών Γεωργίας διαμορφώνονται ως εξής (σε κιλά) :
Ελλάδα 836.923.260
Τσεχία 2.792.689.620
Δανία 4.612.619.520
Γερμανία 28.847.420.391
Εσθονία 659.295.360
Ιρλανδία 5.503.679.280
Βουλγαρία 998.580.000
Ισπανία 6.239.289.000
Γαλλία 25.091.321.700
Ιταλία 10.740.661.200
Κύπρος 148.104.000
Λετονία 743.220.960
Λιθουανία 1.738.935.780
Λουξεμβούργο 278.545.680
Ουγγαρία 2.029.861.200
Μάλτα 49.671.960
Ολλανδία 11.465.630.280
Αυστρία 2.847.478.469
Πολωνία 9.567.745.860
Πορτογαλία 1.987.521.000
Ρουμανία 3.118.140.000
Σλοβενία 588.170.760
Σλοβακία 1.061.603.760
Φινλανδία 2.491.930.710
Σουηδία 3.419.595.900
Βρετανία 15.125.168.940
Το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, που συνεδρίασε χθες (17/3) στις Βρυξέλλες, υιοθέτησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «γραμμική» κατά 2% αύξηση των εθνικών ποσοστώσεων παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά για γάλα.
Οι νέες ποσοστώσεις παραγωγής ισχύουν από την καινούργια γαλακτοκομική περίοδο 2008-9, που ξεκινά την 1η Απριλίου. Με την αύξηση αυτή οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι θα μπορούν κάθε χρόνο να παράγουν επιπλέον 16.000 τόνους γάλακτος περίπου, χωρίς να κινδυνεύουν από την επιβολή κοινοτικού προστίμου σε περίπτωση υπέρβασης της εθνικής ποσόστωσης.
Οι νέες εθνικές ποσοστώσεις παραγωγής αγελαδινού γάλακτος μετά τη χθεσινή απόφαση των 27 υπουργών Γεωργίας διαμορφώνονται ως εξής (σε κιλά) :
Ελλάδα 836.923.260
Τσεχία 2.792.689.620
Δανία 4.612.619.520
Γερμανία 28.847.420.391
Εσθονία 659.295.360
Ιρλανδία 5.503.679.280
Βουλγαρία 998.580.000
Ισπανία 6.239.289.000
Γαλλία 25.091.321.700
Ιταλία 10.740.661.200
Κύπρος 148.104.000
Λετονία 743.220.960
Λιθουανία 1.738.935.780
Λουξεμβούργο 278.545.680
Ουγγαρία 2.029.861.200
Μάλτα 49.671.960
Ολλανδία 11.465.630.280
Αυστρία 2.847.478.469
Πολωνία 9.567.745.860
Πορτογαλία 1.987.521.000
Ρουμανία 3.118.140.000
Σλοβενία 588.170.760
Σλοβακία 1.061.603.760
Φινλανδία 2.491.930.710
Σουηδία 3.419.595.900
Βρετανία 15.125.168.940
Στα ύψη οι τιμές σε κρέας – γάλα
Στα ύψη θα βρεθούν τα προσεχή χρόνια οι τιμές των τροφίμων ζωικής προέλευσης (κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα) εξαιτίας της κάμψης της παραγωγής λόγω έλλειψης ζωοτροφών. Αυτό εκτιμούν οι κτηνίατροι, αποδίδοντας τις ελλείψεις σε ζωοτροφές κυρίως στις δυσμενείς κλιματολογικές αλλαγές που συντελέστηκαν και συντελούνται τα τελευταία χρόνια στη Γη.
Οι τιμές των προϊόντων ζωικής παραγωγής θα είναι απλησίαστες για μεγάλο μέρος των κατοίκων του πλανήτη μας, τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας, με αφορμή το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο κτηνιατρικής παραγωγικών ζώων και υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων ζωικής προέλευσης, οι τριήμερες εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στην Αθήνα.
Οι κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες είναι δραματικές και έπληξαν άμεσα την γεωργική παραγωγή και ειδικά την παραγωγή ζωοτροφών, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας καθηγητής της κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σπύρος Κυριάκης.
Οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας επηρέασαν αρνητικά τόσο την γεωργική παραγωγή όσο και την παραγωγικότητα των βοσκοτόπων, με αποτέλεσμα το κόστος εκτροφής να βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 50 ετών, πρόσθεσε ο κ. Κυριάκης.
Στην εκτίναξη των τιμών των ζωοτροφών συνέβαλε επίσης το γεγονός της χρήσης τους ως βιοκαύσιμα, αλλά και η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου . Στην διόγκωση του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία «συμβάλει» και η επιβολή αυστηρών υποχρεωτικών κτηνιατρικών κανόνων βιοασφάλειας (από το στάβλο στο πιάτο) ειδικά στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκη, η έλλειψη στον τομέα των ζωοτροφών, που αναμένεται να διογκωθεί τα επόμενα χρόνια, οφείλεται και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες για την εκτροφή των παραγωγικών ζώων τους, καθώς σε ορισμένες από αυτές, όπως στην Κίνα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση κρεάτων.
Στην επάρκεια των ζωικών προϊόντων παίζουν αρνητικό ρόλο και η ανάπτυξη επικίνδυνων παθογόνων μικροβίων, η ρύπανση από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες των υπόγειων αποθεμάτων νερού, καθώς και συνεχής αύξηση των λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων.
ΠΗΓΗ:ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008
Ερώτηση βουλευτών για αγροτικό πετρέλαιο
Αθήνα, 12 Μαρτίου 2008
Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, 5 Βουλευτές αγροτικών περιοχών κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας για την αδικία που θα υποστούν οι αγρότες που αρδεύουν τα χωράφια τους με πετρελαιοκίνητες μηχανές άντλησης νερού αν δεν είναι διαφορετικός γι’ αυτούς ο συντελεστής επιστροφής φόρου πετρελαίου. Την ερώτηση συνυπογράφουν με τον κ. Χαρακόπουλο οι Βουλευτές κκ: Αντώνης Καρπούζας, Σίμος Κεδίκογλου, Θαλασσινός Θαλασσινός και Γιώργος Παναγιωτόπουλος.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 12 Μαρτίου 2008
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΘΕΜΑ: ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΟΡΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να πατάξει τα φαινόμενα λαθρεμπορίας καυσίμων, που είχαν ως συνέπεια την φοροδιαφυγή και την απώλεια τεράστιων πόρων από τα κρατικά ταμεία, προχώρησε στην κατάργηση της έως τώρα διάκρισης του πετρελαίου: σε κίνησης (πράσινο) και θέρμανσης (κόκκινο) το οποίο χορηγείτο και στους αγρότες. Εφεξής το πετρέλαιο θα είναι ένα και οι μεν οικιακοί καταναλωτές θα το προμηθεύονται με την έκπτωση του φόρου, οι δε αγρότες θα πιστώνονται στους λογαριασμούς τους την επιστροφή του φόρου, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστές κατά προϊόν παραγωγής. Με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο συντελεστής αυτός θα είναι διαφορετικός κατά καλλιέργεια. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχει διαφοροποίηση αναφορικά με τις καλλιέργειες που αρδεύονται με μηχανές άντλησης νερού, οι οποίες χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Επειδή σε πολλές περιοχές της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού και είναι πολλοί οι αγρότες που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ενεργοβόρες μηχανές άντλησης νερού που λειτουργούν με πετρέλαιο ή υποπροϊόντα του, κρίνεται σκόπιμη η διαφοροποίηση του συντελεστή υπολογισμού της επιστροφής φόρου για την κατανάλωση του απαιτούμενου για την καλλιέργεια πετρελαίου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα έχουν απώλεια εισοδήματος.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι υπουργοί
1. Προτίθενται να θεσπίσουν μεγαλύτερο συντελεστή επιστροφής φόρου για τους καλλιεργητές που αρδεύουν τα κτήματά τους με μηχανές άντλησης νερού που λειτουργούν με πετρέλαιο;
2. Ποιοι οι συντελεστές επιστροφής φόρου για το λεγόμενο «αγροτικό πετρέλαιο» και πότε αυτοί θα γίνουν γνωστοί;
Ο ερωτώντες Βουλευτές:
1. Μάξιμος Χαρακόπουλος
2. Αντώνης Καρπούζας
3. Σίμος Κεδίκογλου
4. Θαλασσινός Θαλασσινός
5. Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, 5 Βουλευτές αγροτικών περιοχών κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας για την αδικία που θα υποστούν οι αγρότες που αρδεύουν τα χωράφια τους με πετρελαιοκίνητες μηχανές άντλησης νερού αν δεν είναι διαφορετικός γι’ αυτούς ο συντελεστής επιστροφής φόρου πετρελαίου. Την ερώτηση συνυπογράφουν με τον κ. Χαρακόπουλο οι Βουλευτές κκ: Αντώνης Καρπούζας, Σίμος Κεδίκογλου, Θαλασσινός Θαλασσινός και Γιώργος Παναγιωτόπουλος.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 12 Μαρτίου 2008
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΘΕΜΑ: ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΟΡΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να πατάξει τα φαινόμενα λαθρεμπορίας καυσίμων, που είχαν ως συνέπεια την φοροδιαφυγή και την απώλεια τεράστιων πόρων από τα κρατικά ταμεία, προχώρησε στην κατάργηση της έως τώρα διάκρισης του πετρελαίου: σε κίνησης (πράσινο) και θέρμανσης (κόκκινο) το οποίο χορηγείτο και στους αγρότες. Εφεξής το πετρέλαιο θα είναι ένα και οι μεν οικιακοί καταναλωτές θα το προμηθεύονται με την έκπτωση του φόρου, οι δε αγρότες θα πιστώνονται στους λογαριασμούς τους την επιστροφή του φόρου, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστές κατά προϊόν παραγωγής. Με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο συντελεστής αυτός θα είναι διαφορετικός κατά καλλιέργεια. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχει διαφοροποίηση αναφορικά με τις καλλιέργειες που αρδεύονται με μηχανές άντλησης νερού, οι οποίες χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Επειδή σε πολλές περιοχές της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού και είναι πολλοί οι αγρότες που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ενεργοβόρες μηχανές άντλησης νερού που λειτουργούν με πετρέλαιο ή υποπροϊόντα του, κρίνεται σκόπιμη η διαφοροποίηση του συντελεστή υπολογισμού της επιστροφής φόρου για την κατανάλωση του απαιτούμενου για την καλλιέργεια πετρελαίου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα έχουν απώλεια εισοδήματος.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι υπουργοί
1. Προτίθενται να θεσπίσουν μεγαλύτερο συντελεστή επιστροφής φόρου για τους καλλιεργητές που αρδεύουν τα κτήματά τους με μηχανές άντλησης νερού που λειτουργούν με πετρέλαιο;
2. Ποιοι οι συντελεστές επιστροφής φόρου για το λεγόμενο «αγροτικό πετρέλαιο» και πότε αυτοί θα γίνουν γνωστοί;
Ο ερωτώντες Βουλευτές:
1. Μάξιμος Χαρακόπουλος
2. Αντώνης Καρπούζας
3. Σίμος Κεδίκογλου
4. Θαλασσινός Θαλασσινός
5. Γιώργος Παναγιωτόπουλος
Φτωχότεροι κατά16,9 % οι Ελληνες αγρότες
Μείωση κατά 0,3% παρουσίασε το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2007, έναντι του 2006, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Eurostat. Η νέα αυτή μείωση καταγράφεται την ώρα που ο μέσος όρος για το αγροτικό εισόδημα στην Ε.Ε. των «27» σημειώνει αύξηση κατά 5,4%. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, την περίοδο 2000-2007 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 16,9%, ενώ υπολείπεται του μέσου κοινοτικού 32,8 μονάδες, στοιχείο που δείχνει ότι οι Ελληνες αγρότες δυσκολεύονται να κατανοήσουν το περιβάλλον της ΚΑΠ αι να προσθέσουν υπεραξία στα προϊόντα που παράγουν προσαρμόζοντας την παραγωγή τους στη ζήτηση των αγορών.
Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Eurostat για το 2007, εκτός από την Ελλάδα, άλλες 7 χώρες της Ε.Ε. παρουσίασαν μείωση στο αγροτικό εισόδημα, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στη Ρουμανία (-16,7), τη Βουλγαρία (-8,5%) και την Πορτογαλία (-5%).
Αντίθετα, στην πρώτη πεντάδα μεταξύ των χωρών που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στο αγροτικό εισόδημα περιλαμβάνεται η Λιθουανία (39,3%), η Εσθονία (22,5%), η Τσεχία (20%), η Σουηδία (16,5%) και η Φινλανδία (14,4%).
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 12/3/2008 8:27:06 πμ
Της Μαρίας Γιουρουκέλη
Κυριακή 9 Μαρτίου 2008
Η ΚΟΖΑΝΗ δείχνει τον δρόμο για εξειδικευμένη άρδευση και λίπανση σε κάθε χωράφι
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Ο Γιάννης, παραγωγός καλαμποκιού στον Δήμο Ασκίου, ήθελε να βελτιώσει την καλλιέργεια στα 5,5 στρέμματα γης που είχε.
Απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας και εκείνοι με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας του απάντησαν ποια είναι η υφιστάμενη θρεπτική σύσταση του εδάφους σε κάλιο, άργιλο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, προτείνοντάς του την κατάλληλη λίπανση σε θεϊκή και νιτρική αμμωνία, καθώς και το σύστημα της απαραίτητης άρδευσης (δόση εφαρμογής και διάρκεια).
Ολα αυτά στο νομό Κοζάνης, ο οποίος πρωτοπορεί αφού αποκτά εδαφολογικό χάρτη και ένα δυναμικό εργαλείο για ορθολογική λίπανση και άρδευση. Η καινοτομία είναι ότι επιτρέπει στον χρήστη, μέσα από το ηλεκτρονικό περιβάλλον του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS), κάνοντας «κλικ» σε οποιοδήποτε αγροτεμάχιο εντοπίζει από αεροφωτογραφίες στην οθόνη του Η/Υ, να έχει άμεσα πρόσβαση σε μια σειρά πληροφοριών όπως τα στοιχεία του παραγωγού, τη φυσική και χημική ανάλυση του εδάφους και την ορθολογική λίπανση και άρδευση για μια σειρά καλλιεργειών του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου. Ο αριθμός των σημείων δειγματοληψίας ήταν περίπου 50 σημεία ανά 10.000 στρέμματα, ενώ από κάθε σημείο παίρνονταν για χημική ανάλυση δείγματα εδάφους από τρία βάθη (0-30, 30-60 και 60-90 εκατοστά). Τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων τα επεξεργάζονται μέσω ειδικών λογισμικών με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, Γεωστατιστική, Λογισμικό λίπανσης κ.λπ.).
Μετά την ολοκλήρωση κάθε μελέτης, ο αντίστοιχος δήμαρχος με πρόσκληση που απευθύνει σε όλους τους αγρότες του δήμου του και σε υπηρεσιακούς παράγοντες διοργανώνει σχετική εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Ηδη οι γεωπόνοι των Δήμων Σερβίων και Ασκίου εφαρμόζουν στην πράξη τα αποτελέσματα της μελέτης με άμεση επικοινωνία με τους αγρότες των δήμων τους. Το ιστορικό του όλου έργου άρχισε από τον Μάιο του 2005, όταν το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ανέθεσε στο Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης του ΕΘΙΑΓΕ την εκπόνηση των εδαφολογικών μελετών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, συνολικής έκτασης 360.000 στρεμμάτων των εξής δήμων του νομού Κοζάνης: Σερβίων, έκτασης 90.000 στρ., Ασκίου, έκτασης 40.000 στρ., Ελιμείας, έκτασης 68.000 στρ., Ελλησπόντου, έκτασης 87.000 στρ., Μουρικίου, έκτασης 38.000 στρ., Δημ. Υψηλάντου, έκτασης 36.000 στρ., Λιβαδερού, έκτασης 17.000 στρ.
«Σκοπός των μελετών αυτών, οι οποίες είχαν πιλοτικό χαρακτήρα, ήταν μεταξύ των άλλων και η ακριβής εκτίμηση των αναγκών λίπανσης και άρδευσης των καλλιεργειών σε επίπεδο αγροτεμαχίου και η ενημέρωση του κάθε παραγωγού. Το μέσο κόστος των μελετών αυτών ήταν 1,50 ευρώ ανά στρέμμα», τονίζει ο Φ. Παπαδόπουλος του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης.
Η υλοποίηση των μελετών αυτών, πέρα από τη δυνατότητα άμεσης πρακτικής εφαρμογής τους σε επίπεδο παραγωγού, θα αναδείξει το νομό Κοζάνης σε πρώτο νομό της χώρας που θα διαθέτει σε ολοκληρωμένη μορφή έναν σύγχρονο εδαφολογικό χάρτη σε λεπτομερή κλίμακα 1:5.000, τον οποίο δεν διαθέτει ακόμα η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει η γεωργική παραγωγή του νομού Κοζάνης ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων νομών της χώρας, αφού θα είναι η μοναδική σε επίπεδο νομού όπου η λίπανση και η άρδευση θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην εμπειρία, με όποιες θετικές συνέπειες συνεπάγεται αυτό για το εισόδημα των παραγωγών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των απαιτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
«Προβλήματα όπως ο τρόπος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, η ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, η αποδοτική άρδευση και στράγγιση των εδαφών, η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση της οποίας οι καταστρεπτικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες, η βελτίωση προβληματικών εδαφών και γενικά η ορθολογική αξιοποίηση των εδαφικών πόρων απαιτούν για τη λύση τους την ύπαρξη του εδαφολογικού χάρτη», προσθέτει ο Φ. Παπαδόπουλος. «Το συνολικό κόστος για την υλοποίηση των μελετών από το ΕΘΙΑΓΕ των γεωργικών εκτάσεων όλης της Ελλάδας (περίπου 36.000.000 στρέμματα) είναι περί τα 55.000.000 ευρώ. Το όλο έργο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το Δ’ ΚΠΣ του ΥΑΑΤ, αφού αφορά την αρμοδιότητά του και μάλιστα την ελληνική περιφέρεια στην οποία, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα κατευθυνθεί το 80% των πιστώσεων του Δ’ ΚΠΣ. Το ερώτημα είναι κατά πόσον το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΑΑΤ) θα αποφασίσει επιτέλους να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των υπηρεσιών που εποπτεύει. Το φωτεινό παράδειγμα του νομού Κοζάνης οφείλεται σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας, χωρίς τη συμβολή του ΥΑΑΤ».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/12/2007
ΕΓΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΑΒΟ !!!
Ο Γιάννης, παραγωγός καλαμποκιού στον Δήμο Ασκίου, ήθελε να βελτιώσει την καλλιέργεια στα 5,5 στρέμματα γης που είχε.
Απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας και εκείνοι με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας του απάντησαν ποια είναι η υφιστάμενη θρεπτική σύσταση του εδάφους σε κάλιο, άργιλο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, προτείνοντάς του την κατάλληλη λίπανση σε θεϊκή και νιτρική αμμωνία, καθώς και το σύστημα της απαραίτητης άρδευσης (δόση εφαρμογής και διάρκεια).
Ολα αυτά στο νομό Κοζάνης, ο οποίος πρωτοπορεί αφού αποκτά εδαφολογικό χάρτη και ένα δυναμικό εργαλείο για ορθολογική λίπανση και άρδευση. Η καινοτομία είναι ότι επιτρέπει στον χρήστη, μέσα από το ηλεκτρονικό περιβάλλον του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS), κάνοντας «κλικ» σε οποιοδήποτε αγροτεμάχιο εντοπίζει από αεροφωτογραφίες στην οθόνη του Η/Υ, να έχει άμεσα πρόσβαση σε μια σειρά πληροφοριών όπως τα στοιχεία του παραγωγού, τη φυσική και χημική ανάλυση του εδάφους και την ορθολογική λίπανση και άρδευση για μια σειρά καλλιεργειών του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου. Ο αριθμός των σημείων δειγματοληψίας ήταν περίπου 50 σημεία ανά 10.000 στρέμματα, ενώ από κάθε σημείο παίρνονταν για χημική ανάλυση δείγματα εδάφους από τρία βάθη (0-30, 30-60 και 60-90 εκατοστά). Τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων τα επεξεργάζονται μέσω ειδικών λογισμικών με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, Γεωστατιστική, Λογισμικό λίπανσης κ.λπ.).
Μετά την ολοκλήρωση κάθε μελέτης, ο αντίστοιχος δήμαρχος με πρόσκληση που απευθύνει σε όλους τους αγρότες του δήμου του και σε υπηρεσιακούς παράγοντες διοργανώνει σχετική εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Ηδη οι γεωπόνοι των Δήμων Σερβίων και Ασκίου εφαρμόζουν στην πράξη τα αποτελέσματα της μελέτης με άμεση επικοινωνία με τους αγρότες των δήμων τους. Το ιστορικό του όλου έργου άρχισε από τον Μάιο του 2005, όταν το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ανέθεσε στο Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης του ΕΘΙΑΓΕ την εκπόνηση των εδαφολογικών μελετών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, συνολικής έκτασης 360.000 στρεμμάτων των εξής δήμων του νομού Κοζάνης: Σερβίων, έκτασης 90.000 στρ., Ασκίου, έκτασης 40.000 στρ., Ελιμείας, έκτασης 68.000 στρ., Ελλησπόντου, έκτασης 87.000 στρ., Μουρικίου, έκτασης 38.000 στρ., Δημ. Υψηλάντου, έκτασης 36.000 στρ., Λιβαδερού, έκτασης 17.000 στρ.
«Σκοπός των μελετών αυτών, οι οποίες είχαν πιλοτικό χαρακτήρα, ήταν μεταξύ των άλλων και η ακριβής εκτίμηση των αναγκών λίπανσης και άρδευσης των καλλιεργειών σε επίπεδο αγροτεμαχίου και η ενημέρωση του κάθε παραγωγού. Το μέσο κόστος των μελετών αυτών ήταν 1,50 ευρώ ανά στρέμμα», τονίζει ο Φ. Παπαδόπουλος του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης.
Η υλοποίηση των μελετών αυτών, πέρα από τη δυνατότητα άμεσης πρακτικής εφαρμογής τους σε επίπεδο παραγωγού, θα αναδείξει το νομό Κοζάνης σε πρώτο νομό της χώρας που θα διαθέτει σε ολοκληρωμένη μορφή έναν σύγχρονο εδαφολογικό χάρτη σε λεπτομερή κλίμακα 1:5.000, τον οποίο δεν διαθέτει ακόμα η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει η γεωργική παραγωγή του νομού Κοζάνης ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων νομών της χώρας, αφού θα είναι η μοναδική σε επίπεδο νομού όπου η λίπανση και η άρδευση θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην εμπειρία, με όποιες θετικές συνέπειες συνεπάγεται αυτό για το εισόδημα των παραγωγών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των απαιτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
«Προβλήματα όπως ο τρόπος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, η ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, η αποδοτική άρδευση και στράγγιση των εδαφών, η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση της οποίας οι καταστρεπτικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες, η βελτίωση προβληματικών εδαφών και γενικά η ορθολογική αξιοποίηση των εδαφικών πόρων απαιτούν για τη λύση τους την ύπαρξη του εδαφολογικού χάρτη», προσθέτει ο Φ. Παπαδόπουλος. «Το συνολικό κόστος για την υλοποίηση των μελετών από το ΕΘΙΑΓΕ των γεωργικών εκτάσεων όλης της Ελλάδας (περίπου 36.000.000 στρέμματα) είναι περί τα 55.000.000 ευρώ. Το όλο έργο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το Δ’ ΚΠΣ του ΥΑΑΤ, αφού αφορά την αρμοδιότητά του και μάλιστα την ελληνική περιφέρεια στην οποία, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα κατευθυνθεί το 80% των πιστώσεων του Δ’ ΚΠΣ. Το ερώτημα είναι κατά πόσον το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΑΑΤ) θα αποφασίσει επιτέλους να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των υπηρεσιών που εποπτεύει. Το φωτεινό παράδειγμα του νομού Κοζάνης οφείλεται σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας, χωρίς τη συμβολή του ΥΑΑΤ».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/12/2007
ΕΓΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΑΒΟ !!!
Τρέχουν οι Ιταλοί για να προλάβουν αυτογκόλ στη φυτοπροστασία
Σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού ινστιτούτου Nomisma, “δραματική θα είναι η μείωση στην παραγωγή σιταριού, πατάτας, δημητριακών και οινοστάφυλων έως το 2020, εάν εγκριθεί από τα κράτη-μέλη η τελευταία προτεινόμενη αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας 91/414″ για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Πιο αναλυτικά, η έρευνα, που συγχρηματοδοτήθηκε από τις εταιρείες Syngenta και BayerCropScience και τιτλοφορείται “Ευρωπαϊκή γεωργία του μέλλοντος: Ο ρόλος των φυτοπροστατευτικών προϊόντων”, αναφέρει ότι ως το 2020 θα μειωθεί η στρεμματική απόδοση:
-στις καλλιέργειες σιταριού κατά 29%,
-της πατάτας κατά 33%,
-των δημητριακών κατά 20% και
των οινοστάφυλων κατά 10%.
Αντίστοιχα, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 27%, 50%, 7% και 22%. Έτσι, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτάρκης στα προϊόντα αυτά, το 2020, σύμφωνα με την έρευνα, αυτό θα πάψει να ισχύει. Δηλαδή σε 12 χρόνια, η ΕΕ θα είναι αυτάρκης σε ποσοστό 70% σε σιτάρι, 60% σε πατάτες, 90% σε οινοστάφυλα και 85% σε δημητριακά εν γένει.
Μεγάλες απώλειες
Το παραπάνω θα συμβεί διότι, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της έρευνας, εάν περάσει η τροποποίηση της οδηγίας 91/414 με βάση το τελευταίο προσχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, τότε περίπου 30% των δραστικών ουσιών δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις έγκρισης ενώ περίπου το 50% θα πρέπει να αντικατασταθούν.
“Η ευρωπαϊκή αγροδιατροφική βιομηχανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όμως οι τρέχουσες κοινοτικές πολιτικές δεν φαίνεται να είναι σε συντονισμό με τη νέα δυναμική στην παγκόσμια οικονομία. Η ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερή και άφθονη προμήθεια ποιοτικών προϊόντων στην αγροδιατροφική βιομηχανία θα είναι η νέα μεγάλη πρόσκληση σε έναν κόσμο με αυξανόμενες ανάγκες για τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Η πρόσβαση σε καινοτόμα φυτοπροστατευτικά προϊόντα θα είναι ζωτικής σημασίας εάν η ΕΕ θέλει να εγγυηθεί συνέχιση των υψηλών αποδόσεων στις καλλιέργειες και στο μέλλον”, σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, κυρία Ερσίλια Ντι Τρούλιο, κατά την παρουσίαση της έρευνας σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις Βρυξέλλες.
Πέρα από τις συνέπειες που ήδη αναφέρθηκαν σε επιμέρους προϊόντα, άλλες επιπτώσεις εάν εγκριθεί η προτεινόμενη τροποποίηση της οδηγίας 91/414 θα είναι ότι θα καταστήσει την ΕΕ πιο ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών των δημητριακών στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα μειωθεί η αυτάρκειά της σε πρώτες ύλες και θα αυξήσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από Τρίτες χώρες, γεγονός που σημαίνει μείωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ευρωπαϊκών τροφίμων. Επίσης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στα κέρδη στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και στους τομείς που σχετίζονται με αυτόν (χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο, μεταφορές κ.ά.), ενώ θα επέλθει και απώλεια της τρέχουσας ευρωπαϊκής πρωτοπορίας σε ό,τι αφορά την παρασκευή αποτελεσματικών και ταυτόχρονα μη εντατικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Η Βουλγαρία φλερτάρει με το ουκρανικό καλαμπόκι
Η διαπραγμάτευση της αγοράς 200.000 τόνων καλαμποκιού και σιταριού, για την κάλυψη των κρατικών αποθεμάτων σιτηρών της Βουλγαρίας, είναι ο κύριος στόχος της επίσκεψης του Βούλγαρου υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων, κ. Νιχάτ Καμπίλ, στην Ουκρανία.
Είχε προηγηθεί συνάντηση στη Σόφια με τον Ουκρανό πρεσβευτή, κ. Βίκτωρ Καλνίκ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι όροι αγοράς των σιτηρών.
Παράλληλα, η Ουκρανία επιδιώκει την προσέλκυση Βούλγαρων επιχειρηματιών, για επενδύσεις στην οικονομία της. Ο Βούλγαρος υπουργός, από την πλευρά του, τόνισε ότι η ενίσχυση της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, εξαρτάται άμεσα από την προσαρμογή της Ουκρανίας, στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ουκρανική πλευρά δείχνει άμεσο ενδιαφέρον για τη συνεργασία της με τη Βουλγαρία στην επιστημονική συνεργασία, αλλά και στην επιστημονική έρευνα για τη βελτίωση της παραγωγής των σιτηρών.
Ο κ. Καμπίλ προσκάλεσε τους Ουκρανούς επενδυτές και εμπόρους γεωργικών προϊόντων στις κλαδικές εκθέσεις “Agra 2008″ και “Vinaria 2008″ που θα πραγματοποιηθούν στη Βουλγαρία το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αντίστοιχα.
Γερμανικό nein στις κοψοχρονιές αγροτικών προϊόντων
Τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων κάτω του κόστους απαγόρευσε με νόμο η γερμανική κυβέρνηση. Το μέτρο έχει ως στόχο να προστατεύσει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και κυρίως φρούτων και λαχανικών οι οποίοι πλήττονται από την πρακτική των μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, οι οποίες συχνά πωλούν τα προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Το μέτρο έρχεται μετά από πολυετείς διαμαρτυρίες και πιέσεις των αγροτικών συνεταιρισμών.
Ιστορική υποχώρηση της Μπόελ
Ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση του ιστορικού μοντέλου κατανομής των δικαιωμάτων φαίνεται ότι κάνει η Μαριάν Φίσερ Μπόελ.
Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ιρλανδών Αγροτών την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008, η αρμόδια για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη επίτροπος τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στους αγρότες: “Εάν ακόμη θέλετε το ιστορικό μοντέλο, μπορείτε να έχετε το ιστορικό μοντέλο. Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα για τη μείωση των διαφορών μεταξύ των πληρωμών. Πιστεύω, ότι τα επόμενα χρόνια, το κοινό θα κατανοεί πολύ δύσκολα γιατί ο αγρότης Χ πληρώνεται περισσότερα από τον αγρότη Ψ, εξαιτίας αποφάσεων για την παραγωγή του που πήρε πριν από 10 χρόνια ή εξαιτίας αποφάσεων που ελήφθησαν από τον προκάτοχό του! Να γιατί προτείνω στα κράτη-μέλη την επιλογή της εξομάλυνσης των πληρωμών. Όμως μιλάμε για “επιλογή”. Δεν θέλω να επιβάλλω αλλαγές σε χώρες που αισθάνονται ότι το σύστημά τους δουλεύει καλά”.
Αλλαγές
Σε ό,τι αφορά στα άλλα ζητήματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του ελέγχου υγείας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως η πολλαπλή συμμόρφωση, η επίτροπος ανέφερε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ενταχθούν μέτρα και υποχρεώσεις σχετικά με τη διαχείριση του νερού.
Σχετικά με τις ποσοστώσεις γάλακτος η επίτροπος επανέλαβε την πρότασή της να ληφθούν ειδικά μέτρα για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, έτσι ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες από την αύξηση των ποσοστώσεων. Τα ειδικά μέτρα μπορεί να είναι μέτρα αγροτικής ανάπτυξης ή τροποποίηση του άρθρου 69 (για το ποιοτικό παρακράτημα).
Η επίτροπος υπονόησε ότι ο “έλεγχος υγείας” της ΚΑΠ θα περιλαμβάνει και νέα “εργαλεία” για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τη διαχείριση των υδάτων, τα βιοκαύσιμα και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Βεβαίως, τα παραπάνω χρησιμοποίησε και ως άλλοθι για την πρότασή της να αυξηθεί το ποσοστό υποχρεωτικής δυναμικής διαφοροποίησης. Σημειώνεται ότι τα ποσά που θα περικοπούν από τις άμεσες ενισχύσεις θα καταλήξουν στον πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης.
Γράφει η Πολύζου Έφη στο lesvos.wordpress.com/2008/02/21/32/
-στις καλλιέργειες σιταριού κατά 29%,
-της πατάτας κατά 33%,
-των δημητριακών κατά 20% και
των οινοστάφυλων κατά 10%.
Αντίστοιχα, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 27%, 50%, 7% και 22%. Έτσι, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτάρκης στα προϊόντα αυτά, το 2020, σύμφωνα με την έρευνα, αυτό θα πάψει να ισχύει. Δηλαδή σε 12 χρόνια, η ΕΕ θα είναι αυτάρκης σε ποσοστό 70% σε σιτάρι, 60% σε πατάτες, 90% σε οινοστάφυλα και 85% σε δημητριακά εν γένει.
Μεγάλες απώλειες
Το παραπάνω θα συμβεί διότι, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της έρευνας, εάν περάσει η τροποποίηση της οδηγίας 91/414 με βάση το τελευταίο προσχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, τότε περίπου 30% των δραστικών ουσιών δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις έγκρισης ενώ περίπου το 50% θα πρέπει να αντικατασταθούν.
“Η ευρωπαϊκή αγροδιατροφική βιομηχανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όμως οι τρέχουσες κοινοτικές πολιτικές δεν φαίνεται να είναι σε συντονισμό με τη νέα δυναμική στην παγκόσμια οικονομία. Η ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερή και άφθονη προμήθεια ποιοτικών προϊόντων στην αγροδιατροφική βιομηχανία θα είναι η νέα μεγάλη πρόσκληση σε έναν κόσμο με αυξανόμενες ανάγκες για τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Η πρόσβαση σε καινοτόμα φυτοπροστατευτικά προϊόντα θα είναι ζωτικής σημασίας εάν η ΕΕ θέλει να εγγυηθεί συνέχιση των υψηλών αποδόσεων στις καλλιέργειες και στο μέλλον”, σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, κυρία Ερσίλια Ντι Τρούλιο, κατά την παρουσίαση της έρευνας σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις Βρυξέλλες.
Πέρα από τις συνέπειες που ήδη αναφέρθηκαν σε επιμέρους προϊόντα, άλλες επιπτώσεις εάν εγκριθεί η προτεινόμενη τροποποίηση της οδηγίας 91/414 θα είναι ότι θα καταστήσει την ΕΕ πιο ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών των δημητριακών στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα μειωθεί η αυτάρκειά της σε πρώτες ύλες και θα αυξήσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από Τρίτες χώρες, γεγονός που σημαίνει μείωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ευρωπαϊκών τροφίμων. Επίσης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στα κέρδη στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και στους τομείς που σχετίζονται με αυτόν (χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο, μεταφορές κ.ά.), ενώ θα επέλθει και απώλεια της τρέχουσας ευρωπαϊκής πρωτοπορίας σε ό,τι αφορά την παρασκευή αποτελεσματικών και ταυτόχρονα μη εντατικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Η Βουλγαρία φλερτάρει με το ουκρανικό καλαμπόκι
Η διαπραγμάτευση της αγοράς 200.000 τόνων καλαμποκιού και σιταριού, για την κάλυψη των κρατικών αποθεμάτων σιτηρών της Βουλγαρίας, είναι ο κύριος στόχος της επίσκεψης του Βούλγαρου υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων, κ. Νιχάτ Καμπίλ, στην Ουκρανία.
Είχε προηγηθεί συνάντηση στη Σόφια με τον Ουκρανό πρεσβευτή, κ. Βίκτωρ Καλνίκ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι όροι αγοράς των σιτηρών.
Παράλληλα, η Ουκρανία επιδιώκει την προσέλκυση Βούλγαρων επιχειρηματιών, για επενδύσεις στην οικονομία της. Ο Βούλγαρος υπουργός, από την πλευρά του, τόνισε ότι η ενίσχυση της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, εξαρτάται άμεσα από την προσαρμογή της Ουκρανίας, στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ουκρανική πλευρά δείχνει άμεσο ενδιαφέρον για τη συνεργασία της με τη Βουλγαρία στην επιστημονική συνεργασία, αλλά και στην επιστημονική έρευνα για τη βελτίωση της παραγωγής των σιτηρών.
Ο κ. Καμπίλ προσκάλεσε τους Ουκρανούς επενδυτές και εμπόρους γεωργικών προϊόντων στις κλαδικές εκθέσεις “Agra 2008″ και “Vinaria 2008″ που θα πραγματοποιηθούν στη Βουλγαρία το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αντίστοιχα.
Γερμανικό nein στις κοψοχρονιές αγροτικών προϊόντων
Τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων κάτω του κόστους απαγόρευσε με νόμο η γερμανική κυβέρνηση. Το μέτρο έχει ως στόχο να προστατεύσει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και κυρίως φρούτων και λαχανικών οι οποίοι πλήττονται από την πρακτική των μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, οι οποίες συχνά πωλούν τα προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Το μέτρο έρχεται μετά από πολυετείς διαμαρτυρίες και πιέσεις των αγροτικών συνεταιρισμών.
Ιστορική υποχώρηση της Μπόελ
Ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση του ιστορικού μοντέλου κατανομής των δικαιωμάτων φαίνεται ότι κάνει η Μαριάν Φίσερ Μπόελ.
Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ιρλανδών Αγροτών την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008, η αρμόδια για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη επίτροπος τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στους αγρότες: “Εάν ακόμη θέλετε το ιστορικό μοντέλο, μπορείτε να έχετε το ιστορικό μοντέλο. Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα για τη μείωση των διαφορών μεταξύ των πληρωμών. Πιστεύω, ότι τα επόμενα χρόνια, το κοινό θα κατανοεί πολύ δύσκολα γιατί ο αγρότης Χ πληρώνεται περισσότερα από τον αγρότη Ψ, εξαιτίας αποφάσεων για την παραγωγή του που πήρε πριν από 10 χρόνια ή εξαιτίας αποφάσεων που ελήφθησαν από τον προκάτοχό του! Να γιατί προτείνω στα κράτη-μέλη την επιλογή της εξομάλυνσης των πληρωμών. Όμως μιλάμε για “επιλογή”. Δεν θέλω να επιβάλλω αλλαγές σε χώρες που αισθάνονται ότι το σύστημά τους δουλεύει καλά”.
Αλλαγές
Σε ό,τι αφορά στα άλλα ζητήματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του ελέγχου υγείας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως η πολλαπλή συμμόρφωση, η επίτροπος ανέφερε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ενταχθούν μέτρα και υποχρεώσεις σχετικά με τη διαχείριση του νερού.
Σχετικά με τις ποσοστώσεις γάλακτος η επίτροπος επανέλαβε την πρότασή της να ληφθούν ειδικά μέτρα για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, έτσι ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες από την αύξηση των ποσοστώσεων. Τα ειδικά μέτρα μπορεί να είναι μέτρα αγροτικής ανάπτυξης ή τροποποίηση του άρθρου 69 (για το ποιοτικό παρακράτημα).
Η επίτροπος υπονόησε ότι ο “έλεγχος υγείας” της ΚΑΠ θα περιλαμβάνει και νέα “εργαλεία” για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τη διαχείριση των υδάτων, τα βιοκαύσιμα και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Βεβαίως, τα παραπάνω χρησιμοποίησε και ως άλλοθι για την πρότασή της να αυξηθεί το ποσοστό υποχρεωτικής δυναμικής διαφοροποίησης. Σημειώνεται ότι τα ποσά που θα περικοπούν από τις άμεσες ενισχύσεις θα καταλήξουν στον πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης.
Γράφει η Πολύζου Έφη στο lesvos.wordpress.com/2008/02/21/32/
Για το πριμ του βοοειδών κανόνας 15 μοσχαριών και 250 κιλών
Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την είσπραξη του ποιοτικού πριμ βόειου κρέατος καθόρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλ. Κοντός. Με τη νέα απόφαση που αφορά το πριμ του 2008, τίθεται πλαφόν 15 γεννήσεων μοσχαριών (10 για τα νησιά του Αιγαίου), ενώ ως όριο επιλεξιμότητας κρίνεται το βάρος των 250 κιλών (220 για τα νησιά του Αιγαίου). Ωστόσο, το τελικό ποσό της ενίσχυσης θα καθοριστεί από νέα Απόφαση, όταν συγκεντρωθούν τα στοιχεία των επιλέξιμων ζώων και των δικαιούχων.
Σάββατο 8 Μαρτίου 2008
Ξεκιναμε να ποτισουμε και ο θεός βοηθός !!!
Απελπιστική είναι η κατάσταση σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας σε ότι αφορά τα αρδευτικά αποθέματα και τα ποσοστά βροχοπτώσεων. Μερικά 24ωρά μετά τις εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, για ακριβότερα τιμολόγια άρδευσης, επιδοτήσεις νέων τεχνολογιών (όπως η στάγδην άρδευση κτλ.), αλλά και για μεγάλα έργα εμπλουτισμού των υδροφόρων οριζόντων, πολλοί αγρότες ετοιμάζονται να αρχίσουν ποτίσματα από το… Μάρτιο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα- επάρκεια αλλά και αξιοποίηση των υδατικών πόρων- αντιμετωπίζουν η Θεσσαλία, η Ανατολική Πελοπόννησος και τα νησιά του Αιγαίου. Κι αν δεν αλλάξουν οι ρυθμοί αύξησης των αναγκών, προβλήματα με το νερό θα έχουν η Βόρεια Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία και η Θράκη.
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τα αποθέματα νερού ειδικά στη Θεσσαλία, αλλά και τη Φθιώτιδα βρίσκονται στο «χειρότερο επίπεδο των τελευταίων πενήντα χρόνων.
Την περασμένη Τρίτη ότι το έλλειμμα στη λίμνη Πλαστήρα- σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι - φθάνει τα 40 εκατ. κυβικά μέτρα νερού (πέρσι είχε 169 εκατ. κυβικά και τώρα έχει 129 εκατ. κυβικά, 5 εκατ. κυβικά πάνω από το όριο ασφαλείας της λίμνης, αφού δεν αντλείται νερό όταν το διαθέσιμο είναι 124 εκατ. κυβικά μέτρα). Στο Σμόκοβο η κατάσταση είναι χειρότερη, καθώς τα αποθέματα είναι μόλις 5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έναντι περίπου 30 εκατ. κυβικών μέτρων πέρσι.
Ήδη, οι αγρότες καλούνται να συντηρήσουν παλιές γεωτρήσεις και να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν ρέοντα νερά. «Από τη συνεχιζόμενη λειψυδρία διακυβεύεται το σύνολο της αξίας του γεωργικού προϊόντος του νομού με ό,τι αυτό συνεπάγεται...», δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ο νομάρχης Καρδίτσας κ. Μ. Καρατσιώρης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Διαδημοτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας κ. Β. Γκανής έκανε λόγο για «αιτία πολέμου» αν το νερό δεν φθάνει και ζητηθεί να αποδεσμευθούν ποσότητες προς τη Λάρισα. «Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα οργώσουμε τα δίκτυα με τα τρακτέρ και δεν πρόκειται να περάσει σταγόνα νερό προς τη Λάρισα».
Να σημειωθεί ότι η χαμηλή στάθμη του Πηνειού δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση επαρκών ποσοτήτων στον ταμιευτήρα Ομορφοχωρίου χωρητικότητας 1.200.000 κυβικών μέτρων, που είναι το μοναδικό έργο που έχει ολοκληρωθεί από πέρσι στον θεσσαλικό κάμπο.
Οι «ΦΩΣτήρες» της ΔΕΗ «εξαφανίζουν» το νερό!
Το νερό νεράκι ενδέχεται να πούμε φέτος το καλοκαίρι. Η απεργία των υπαλλήλων της ΔΕΗ οδήγησε την διοίκηση σε αλόγιστη λειτουργία των υδροηλεκτρικών φραγμάτων για να μην βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι. Όμως η στάθμη του νερού στα φράγματα έπεσε σημαντικά και τώρα η ίδια η ΔΕΗ τονίζει ότι πρέπει να μην γίνει περαιτέρω χρήση. Η στάθμη των φραγμάτων σε Θεσσαλία και Κοζάνη έχει πέσει σημαντικά. Οι αγρότες θεωρούν ότι τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού δεν θα υπάρχει νερό, όχι μόνο για να ποτίσουν, αλλά ούτε για να πιουν.
Ολόκληρα χωριά στην κεντρική Μακεδονία αλλά και στην Θεσσαλία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό μέσα στον Αύγουστο. Η ΔΕΗ έκανε την πιο αυθαίρετη επιλογή καταγγέλλουν. Δεν χρησιμοποίησε ούτε φυσικό αέριο, ούτε λιγνίτη, ούτε πετρέλαιο, αλλά νερό που έτσι κι αλλιώς δεν της ανήκει.
Και αν είδαν το φως περισσότερες πόλεις λόγω των υδροηλεκτρικών φραγμάτων σε αυτή την απεργία, οι αγρότες θεωρούν ότι κάθονται σε ηλεκτρική καρέκλα μαθαίνοντας ότι η αντίθετη λέξη της ηλεκτροδότησης είναι η λειψυδρία.
πηγη : alphatv.gr
Λαχανικά-ασπίδα και κατά του καρκίνου
ΑΚΟΜΗ ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ .....
Σε σχέση με την εκκρεμότητα για το αγροτικό πετρέλαιο και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, η ΠΑΣΕΓΕΣ εξέφρασε "την έντονη αντίδρασή της για την ανακύκλωση μιας συζήτησης, με την οποία επιχειρείται να μειωθεί το μέγεθος της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης για την αγροτική παραγωγή". Η πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, κρίθηκε ομόφωνα αντικειμενική και τεκμηριωμένη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης. Όπως τόνισε ο πρόεδρος κ. Τζανέτος Καραμίχας, "είναι κρίσιμο και αναγκαίο να λήξει το θέμα, έτσι ώστε άμεσα να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση και να χορηγηθεί προκαταβολή στους αγρότες, για την κάλυψη της δαπάνης αυτής, σε μια περίοδο που πλήττεται έντονα το αγροτικό εισόδημα".
Εξάλλου, με δυσμενή σχόλια αντιμετωπίστηκε η δήλωση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, για τιμολόγηση νερού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με ένα τρόπο που δημιουργεί σύγχυση και μάλιστα σε μια περίοδο με τεράστιες ελλείψεις υποδομής για την άρδευση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Εξάλλου, με δυσμενή σχόλια αντιμετωπίστηκε η δήλωση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, για τιμολόγηση νερού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με ένα τρόπο που δημιουργεί σύγχυση και μάλιστα σε μια περίοδο με τεράστιες ελλείψεις υποδομής για την άρδευση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008
ΠΟΛΥ ΣΚΕΨΗ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Τρίτη 4 Μαρτίου 2008
ΚΑΙ ΝΑ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΤΡΩΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
ΑΝ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΟΥΜΕ , ΠΟΙΑ ΜΙΣΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ 10% !!!
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΕΡΧΟΜΕ ΣΕ ΣΥΧΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΓΚΟ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ , ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ? ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ??
ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ , ΧΩΡΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ,
ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΕΓΩ ... ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΔΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΧΙ ???
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΦΡΕΣΚΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΟΝ ?
ΕΛΕΝΧΟΝΤΑΙ ? ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΝΑΙ !!!
ΞΕΡΕΤΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΛΕΝΧΟΣ ΣΗΜΕΙΝΕΙ ΠΑΙΡΝΩ ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ? ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ???
ΤΙ ΛΕΝΕ ? ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΑΓΑΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ? Η' ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΗΤΑΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ? ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΛΑ ΣΙΩΠΟΥΝ .....
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΡΙΞΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΙΣΕΙ ...
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΡΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ (ΟΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΡΥ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ ΠΟΥ ΣΕ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ) ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩ Η ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΕ ΕΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ,
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΘΕΣΠΙΣΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΑΘΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΞΕΚΑΘΑΡΗΣΤΕ ΠΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ?
Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ ΜΗΔΑΜΙΝΟ ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΝΩ ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΟ (ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΓΑΘΩΝ , ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΤΛ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008
''ΒΟΜΒΑ'' ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΕΛΙΔΑ 10 ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ 8 ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ (ΑΛΒΑΝΟΥΣ) ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΠΟΙΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΜΕ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ , ΠΑΣΧΑ , ΑΔΕΙΑΣ , ΓΑΜΟΥ , ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ κτλ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝΕ ΣΕ ΑΥΤΗ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΟΛΥΛΟΓΩ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΚΔΙΚΑΣΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ 8 ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 972000 !!!!! ΕΥΡΩ ΕΝΩ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 150000 !!! ΕΥΡΩ , ΕΝΩ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΚΑ ΕΞΟΔΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΤΩΝ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝΕ ΤΙΣ 300000 ΕΥΡΩ .
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΑΓΡΥΠΝΟ ΜΑΤΙ ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΩΣ , ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΦΕΥΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΑΦΕΤΕΡΑΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ .
Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΩΤΑΕΙ ....
Είμαι 26 χρονών κι έχω τελειώσει Θερμοκηπιακές καλλιέργειες κι ανθοκομία στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Δουλειά σε φυτώριο δεν μπορώ να βρώ. Σκέφτομαι να ανοίξω δικό μου θερμοκήπιο-φυτώριο (με δάνειο) μάλλον με άνθη.
Πειστεύεις ότι αξίζει να ασχολειθώ με αυτό ή να ψάξω σε τελείως διαφορετικό τομέα για δουλειά;
Η ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ .....
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΚΟΣΜΟ (ΑΓΡΟΤΕΣ )
ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΧΑΜΕΝΑ , ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ .
Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΜΙΛΑΕΙ , ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΙ ΤΟΥ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ , Η ΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ , ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΤΡΕΛΗ ΚΟΥΡΣΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ , ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ?
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ?
ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΩΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ , ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ , Η ΛΙΓΟΣΤΗ ''ΒΑΡΕΙΑ'' ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ ΟΣΗ ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΝΕ , ΔΙΟΤΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ 10 ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ,
ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΠΡΙΝ Η ΒΑΡΚΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ , ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΓΗ ΜΑΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ , ΗΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΓΗ ΑΛΑΖΕΙ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΔΡΑΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΑΛΑΞΟΥΝ ΧΕΡΙΑ
ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΥΣΩΝΑ
ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ,
ΕΝΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΘΑΜΕ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΛΑΞΑΝΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ , ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥ ...........
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΓΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ Ο ΤΟΚΟΣ ΘΑ ΕΤΡΕΧΕ ΠΙΣΤΕΥΩ .....
ΚΥΡΙΟΙ ΔΩΣΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΝΕΤΕ ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΝΕΤΕ ....
ΕΝΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΘΑΜΕ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΛΑΞΑΝΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ , ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥ ...........
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΤΟ ΕΛΓΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ Ο ΤΟΚΟΣ ΘΑ ΕΤΡΕΧΕ ΠΙΣΤΕΥΩ .....
ΚΥΡΙΟΙ ΔΩΣΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΝΕΤΕ ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΝΕΤΕ ....
Κυριακή 2 Μαρτίου 2008
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ .....
ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΔΕΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΕ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ''ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟΙ ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΚΟΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ??? ''
ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΛΕΩ ΠΑΛΙ ''ΚΑΙ ΜΑ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΩ ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ '' ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟΙΟ Ο ΓΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ''ΑΓΡΟΤΗ ΚΟΥΦΙΟΚΕΦΑΛΕ ΜΕ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΙ........ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ !!!
ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΝΤΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ , ΠΑΜΕ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΑΚΙ ΛΙΠΟΑΣΜΑ ΤΩΡΑ ΔΙΟΤΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΩ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΑΝΑΘΕΜΑΤΑ
Σάββατο 1 Μαρτίου 2008
ΑΓΡΟΤΗ ΚΟΥΦΙΟΚΕΦΑΛΕ.......
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΑ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΡΗΤΟ "ΑΓΡΟΤΗ ΚΟΥΦΙΟΚΕΦΑΛΕ ΜΕ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΙ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙΣ ΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ " ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΦΡΑΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ,
ΠΛΕΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ , ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΔΙΣΤΥΧΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
ΕΠΙΤΑΓΕΣ ......ΜΕ ΚΡΥΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
ΚΑΘΕ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ .
ΣΤΕΝΑΖΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝΕ ,
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΧΑΜΕΝΑ , ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΡΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΜΠΛΟΚ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ''ΤΗΝ ΚΟΥΤΣΗ '' ΜΑΡΙΑ ΕΜΠΟΡΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΑ ''ΚΑΝΟΝΙΑ'' ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΟΧΗ , ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΙΟΛΑΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΟΝΙ ΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡ. ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ , ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ 8,000,000 ΕΥΡΩΠΟΥΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΙΔΡΩΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ , Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ
ΤΙ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΣ ????
ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΑΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΚΟΥΡΣΑ ΑΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ,
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΠΕΙΡΕΙ Η ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΟΣΗ Η ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΟΡΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ,
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ???
ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ????
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΠΕΙΡΕΙ Η ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΟΣΗ Η ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΟΡΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ,
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ???
ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ????
ΕΛΓΑ . ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ?
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΖΗΜΙΑΣ . ΑΡΑΓΕ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ???
ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ????
ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΣΤΡΑΒΑ ?
ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΣΤΡΑΒΑ ?
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ .
ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΧΑΜΗΛΟΙ , ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ TΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΟΛΓΟΘΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ,
ΩΣ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ???
ΠΟΣΟ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ?
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ .....
ΘΕΕ ΜΟΥ ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)