Τα αρθρα στο blog ειναι του καφεντζη , του κουμπαρου του γειτονα και της κουτσομπολας του χωριου που ψαχνει ολο το διαδυκτιο. ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ .
Σάββατο 8 Μαρτίου 2008
Ξεκιναμε να ποτισουμε και ο θεός βοηθός !!!
Απελπιστική είναι η κατάσταση σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας σε ότι αφορά τα αρδευτικά αποθέματα και τα ποσοστά βροχοπτώσεων. Μερικά 24ωρά μετά τις εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, για ακριβότερα τιμολόγια άρδευσης, επιδοτήσεις νέων τεχνολογιών (όπως η στάγδην άρδευση κτλ.), αλλά και για μεγάλα έργα εμπλουτισμού των υδροφόρων οριζόντων, πολλοί αγρότες ετοιμάζονται να αρχίσουν ποτίσματα από το… Μάρτιο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα- επάρκεια αλλά και αξιοποίηση των υδατικών πόρων- αντιμετωπίζουν η Θεσσαλία, η Ανατολική Πελοπόννησος και τα νησιά του Αιγαίου. Κι αν δεν αλλάξουν οι ρυθμοί αύξησης των αναγκών, προβλήματα με το νερό θα έχουν η Βόρεια Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία και η Θράκη.
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τα αποθέματα νερού ειδικά στη Θεσσαλία, αλλά και τη Φθιώτιδα βρίσκονται στο «χειρότερο επίπεδο των τελευταίων πενήντα χρόνων.
Την περασμένη Τρίτη ότι το έλλειμμα στη λίμνη Πλαστήρα- σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι - φθάνει τα 40 εκατ. κυβικά μέτρα νερού (πέρσι είχε 169 εκατ. κυβικά και τώρα έχει 129 εκατ. κυβικά, 5 εκατ. κυβικά πάνω από το όριο ασφαλείας της λίμνης, αφού δεν αντλείται νερό όταν το διαθέσιμο είναι 124 εκατ. κυβικά μέτρα). Στο Σμόκοβο η κατάσταση είναι χειρότερη, καθώς τα αποθέματα είναι μόλις 5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έναντι περίπου 30 εκατ. κυβικών μέτρων πέρσι.
Ήδη, οι αγρότες καλούνται να συντηρήσουν παλιές γεωτρήσεις και να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν ρέοντα νερά. «Από τη συνεχιζόμενη λειψυδρία διακυβεύεται το σύνολο της αξίας του γεωργικού προϊόντος του νομού με ό,τι αυτό συνεπάγεται...», δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ο νομάρχης Καρδίτσας κ. Μ. Καρατσιώρης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Διαδημοτικού Συλλόγου Βόρειας Φθιώτιδας κ. Β. Γκανής έκανε λόγο για «αιτία πολέμου» αν το νερό δεν φθάνει και ζητηθεί να αποδεσμευθούν ποσότητες προς τη Λάρισα. «Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα οργώσουμε τα δίκτυα με τα τρακτέρ και δεν πρόκειται να περάσει σταγόνα νερό προς τη Λάρισα».
Να σημειωθεί ότι η χαμηλή στάθμη του Πηνειού δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση επαρκών ποσοτήτων στον ταμιευτήρα Ομορφοχωρίου χωρητικότητας 1.200.000 κυβικών μέτρων, που είναι το μοναδικό έργο που έχει ολοκληρωθεί από πέρσι στον θεσσαλικό κάμπο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου