Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Τρέχουν οι Ιταλοί για να προλάβουν αυτογκόλ στη φυτοπροστασία

Σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού ινστιτούτου Nomisma, “δραματική θα είναι η μείωση στην παραγωγή σιταριού, πατάτας, δημητριακών και οινοστάφυλων έως το 2020, εάν εγκριθεί από τα κράτη-μέλη η τελευταία προτεινόμενη αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας 91/414″ για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Πιο αναλυτικά, η έρευνα, που συγχρηματοδοτήθηκε από τις εταιρείες Syngenta και BayerCropScience και τιτλοφορείται “Ευρωπαϊκή γεωργία του μέλλοντος: Ο ρόλος των φυτοπροστατευτικών προϊόντων”, αναφέρει ότι ως το 2020 θα μειωθεί η στρεμματική απόδοση:

-στις καλλιέργειες σιταριού κατά 29%,

-της πατάτας κατά 33%,

-των δημητριακών κατά 20% και

των οινοστάφυλων κατά 10%.

Αντίστοιχα, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 27%, 50%, 7% και 22%. Έτσι, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτάρκης στα προϊόντα αυτά, το 2020, σύμφωνα με την έρευνα, αυτό θα πάψει να ισχύει. Δηλαδή σε 12 χρόνια, η ΕΕ θα είναι αυτάρκης σε ποσοστό 70% σε σιτάρι, 60% σε πατάτες, 90% σε οινοστάφυλα και 85% σε δημητριακά εν γένει.

Μεγάλες απώλειες

Το παραπάνω θα συμβεί διότι, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της έρευνας, εάν περάσει η τροποποίηση της οδηγίας 91/414 με βάση το τελευταίο προσχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, τότε περίπου 30% των δραστικών ουσιών δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις έγκρισης ενώ περίπου το 50% θα πρέπει να αντικατασταθούν.

“Η ευρωπαϊκή αγροδιατροφική βιομηχανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, όμως οι τρέχουσες κοινοτικές πολιτικές δεν φαίνεται να είναι σε συντονισμό με τη νέα δυναμική στην παγκόσμια οικονομία. Η ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερή και άφθονη προμήθεια ποιοτικών προϊόντων στην αγροδιατροφική βιομηχανία θα είναι η νέα μεγάλη πρόσκληση σε έναν κόσμο με αυξανόμενες ανάγκες για τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Η πρόσβαση σε καινοτόμα φυτοπροστατευτικά προϊόντα θα είναι ζωτικής σημασίας εάν η ΕΕ θέλει να εγγυηθεί συνέχιση των υψηλών αποδόσεων στις καλλιέργειες και στο μέλλον”, σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, κυρία Ερσίλια Ντι Τρούλιο, κατά την παρουσίαση της έρευνας σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις Βρυξέλλες.

Πέρα από τις συνέπειες που ήδη αναφέρθηκαν σε επιμέρους προϊόντα, άλλες επιπτώσεις εάν εγκριθεί η προτεινόμενη τροποποίηση της οδηγίας 91/414 θα είναι ότι θα καταστήσει την ΕΕ πιο ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών των δημητριακών στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα μειωθεί η αυτάρκειά της σε πρώτες ύλες και θα αυξήσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από Τρίτες χώρες, γεγονός που σημαίνει μείωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ευρωπαϊκών τροφίμων. Επίσης, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στα κέρδη στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και στους τομείς που σχετίζονται με αυτόν (χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο, μεταφορές κ.ά.), ενώ θα επέλθει και απώλεια της τρέχουσας ευρωπαϊκής πρωτοπορίας σε ό,τι αφορά την παρασκευή αποτελεσματικών και ταυτόχρονα μη εντατικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η Βουλγαρία φλερτάρει με το ουκρανικό καλαμπόκι

Η διαπραγμάτευση της αγοράς 200.000 τόνων καλαμποκιού και σιταριού, για την κάλυψη των κρατικών αποθεμάτων σιτηρών της Βουλγαρίας, είναι ο κύριος στόχος της επίσκεψης του Βούλγαρου υπουργού Γεωργίας και Τροφίμων, κ. Νιχάτ Καμπίλ, στην Ουκρανία.

Είχε προηγηθεί συνάντηση στη Σόφια με τον Ουκρανό πρεσβευτή, κ. Βίκτωρ Καλνίκ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι όροι αγοράς των σιτηρών.

Παράλληλα, η Ουκρανία επιδιώκει την προσέλκυση Βούλγαρων επιχειρηματιών, για επενδύσεις στην οικονομία της. Ο Βούλγαρος υπουργός, από την πλευρά του, τόνισε ότι η ενίσχυση της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, εξαρτάται άμεσα από την προσαρμογή της Ουκρανίας, στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ουκρανική πλευρά δείχνει άμεσο ενδιαφέρον για τη συνεργασία της με τη Βουλγαρία στην επιστημονική συνεργασία, αλλά και στην επιστημονική έρευνα για τη βελτίωση της παραγωγής των σιτηρών.

Ο κ. Καμπίλ προσκάλεσε τους Ουκρανούς επενδυτές και εμπόρους γεωργικών προϊόντων στις κλαδικές εκθέσεις “Agra 2008″ και “Vinaria 2008″ που θα πραγματοποιηθούν στη Βουλγαρία το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αντίστοιχα.

Γερμανικό nein στις κοψοχρονιές αγροτικών προϊόντων

Τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων κάτω του κόστους απαγόρευσε με νόμο η γερμανική κυβέρνηση. Το μέτρο έχει ως στόχο να προστατεύσει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και κυρίως φρούτων και λαχανικών οι οποίοι πλήττονται από την πρακτική των μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, οι οποίες συχνά πωλούν τα προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Το μέτρο έρχεται μετά από πολυετείς διαμαρτυρίες και πιέσεις των αγροτικών συνεταιρισμών.

Ιστορική υποχώρηση της Μπόελ

Ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση του ιστορικού μοντέλου κατανομής των δικαιωμάτων φαίνεται ότι κάνει η Μαριάν Φίσερ Μπόελ.

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ιρλανδών Αγροτών την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008, η αρμόδια για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη επίτροπος τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στους αγρότες: “Εάν ακόμη θέλετε το ιστορικό μοντέλο, μπορείτε να έχετε το ιστορικό μοντέλο. Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα για τη μείωση των διαφορών μεταξύ των πληρωμών. Πιστεύω, ότι τα επόμενα χρόνια, το κοινό θα κατανοεί πολύ δύσκολα γιατί ο αγρότης Χ πληρώνεται περισσότερα από τον αγρότη Ψ, εξαιτίας αποφάσεων για την παραγωγή του που πήρε πριν από 10 χρόνια ή εξαιτίας αποφάσεων που ελήφθησαν από τον προκάτοχό του! Να γιατί προτείνω στα κράτη-μέλη την επιλογή της εξομάλυνσης των πληρωμών. Όμως μιλάμε για “επιλογή”. Δεν θέλω να επιβάλλω αλλαγές σε χώρες που αισθάνονται ότι το σύστημά τους δουλεύει καλά”.

Αλλαγές

Σε ό,τι αφορά στα άλλα ζητήματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του ελέγχου υγείας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως η πολλαπλή συμμόρφωση, η επίτροπος ανέφερε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ενταχθούν μέτρα και υποχρεώσεις σχετικά με τη διαχείριση του νερού.

Σχετικά με τις ποσοστώσεις γάλακτος η επίτροπος επανέλαβε την πρότασή της να ληφθούν ειδικά μέτρα για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, έτσι ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες από την αύξηση των ποσοστώσεων. Τα ειδικά μέτρα μπορεί να είναι μέτρα αγροτικής ανάπτυξης ή τροποποίηση του άρθρου 69 (για το ποιοτικό παρακράτημα).

Η επίτροπος υπονόησε ότι ο “έλεγχος υγείας” της ΚΑΠ θα περιλαμβάνει και νέα “εργαλεία” για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, τη διαχείριση των υδάτων, τα βιοκαύσιμα και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Βεβαίως, τα παραπάνω χρησιμοποίησε και ως άλλοθι για την πρότασή της να αυξηθεί το ποσοστό υποχρεωτικής δυναμικής διαφοροποίησης. Σημειώνεται ότι τα ποσά που θα περικοπούν από τις άμεσες ενισχύσεις θα καταλήξουν στον πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης.

Γράφει η Πολύζου Έφη στο lesvos.wordpress.com/2008/02/21/32/

Δεν υπάρχουν σχόλια: