Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Ερώτηση βουλευτών για αγροτικό πετρέλαιο

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2008

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, 5 Βουλευτές αγροτικών περιοχών κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας για την αδικία που θα υποστούν οι αγρότες που αρδεύουν τα χωράφια τους με πετρελαιοκίνητες μηχανές άντλησης νερού αν δεν είναι διαφορετικός γι’ αυτούς ο συντελεστής επιστροφής φόρου πετρελαίου. Την ερώτηση συνυπογράφουν με τον κ. Χαρακόπουλο οι Βουλευτές κκ: Αντώνης Καρπούζας, Σίμος Κεδίκογλου, Θαλασσινός Θαλασσινός και Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΟΡΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΑΡΔΕΥΟΥΝ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να πατάξει τα φαινόμενα λαθρεμπορίας καυσίμων, που είχαν ως συνέπεια την φοροδιαφυγή και την απώλεια τεράστιων πόρων από τα κρατικά ταμεία, προχώρησε στην κατάργηση της έως τώρα διάκρισης του πετρελαίου: σε κίνησης (πράσινο) και θέρμανσης (κόκκινο) το οποίο χορηγείτο και στους αγρότες. Εφεξής το πετρέλαιο θα είναι ένα και οι μεν οικιακοί καταναλωτές θα το προμηθεύονται με την έκπτωση του φόρου, οι δε αγρότες θα πιστώνονται στους λογαριασμούς τους την επιστροφή του φόρου, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστές κατά προϊόν παραγωγής. Με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο συντελεστής αυτός θα είναι διαφορετικός κατά καλλιέργεια. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχει διαφοροποίηση αναφορικά με τις καλλιέργειες που αρδεύονται με μηχανές άντλησης νερού, οι οποίες χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Επειδή σε πολλές περιοχές της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγροτικού εξηλεκτρισμού και είναι πολλοί οι αγρότες που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ενεργοβόρες μηχανές άντλησης νερού που λειτουργούν με πετρέλαιο ή υποπροϊόντα του, κρίνεται σκόπιμη η διαφοροποίηση του συντελεστή υπολογισμού της επιστροφής φόρου για την κατανάλωση του απαιτούμενου για την καλλιέργεια πετρελαίου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα έχουν απώλεια εισοδήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι υπουργοί

1. Προτίθενται να θεσπίσουν μεγαλύτερο συντελεστή επιστροφής φόρου για τους καλλιεργητές που αρδεύουν τα κτήματά τους με μηχανές άντλησης νερού που λειτουργούν με πετρέλαιο;

2. Ποιοι οι συντελεστές επιστροφής φόρου για το λεγόμενο «αγροτικό πετρέλαιο» και πότε αυτοί θα γίνουν γνωστοί;

Ο ερωτώντες Βουλευτές:

1. Μάξιμος Χαρακόπουλος
2. Αντώνης Καρπούζας
3. Σίμος Κεδίκογλου
4. Θαλασσινός Θαλασσινός
5. Γιώργος Παναγιωτόπουλος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άσχημο πράγμα να πληρώνει πάντα ο "καραγκιοζης" τα σπασμένα αλλά καλύτερα να πληρώσω λίγο παραπάνω παρά να κερδίζουν δισεκατομμύρια ευρώ λιγα λαμόγια. Εχω την εντύπωση ότι ειναι σε σωστό δρόμο το μέτρο και ελπίζω να βελτιωθεί στο μέλλον πεισότερο. Περιμένω γνώμες συναδέλφων.

Ανώνυμος είπε...

μακαρι φιλε μου να γινει κατι μηπως δουμε και εμεις ασπρη μερα