Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Οι αδικημένες γυναίκες της υπαίθρου


Της Ελπίδας Κουτσογιάννη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ασφαλιστικό είναι το κεντρικό θέμα της επικαιρότητας. Κυρίως ως προς την διάσταση που αφορά στις γυναίκες. Έτσι, εκτιμάται ότι από τα προωθούμενα μέτρα κυρίαρχα πλήττονται οι γυναίκες. Μία κατηγορία γυναικών που δεν πλήττεται τόσο, διότι πού απλά είναι μονίμως αδικημένη τα τελευταία χρόνια είναι οι αγρότισσες. Ο πρωθυπουργός αύξηση της σύνταξης της αγρότισσας δεν εξήγγειλε. Και βέβαια δεν ελήφθη και ούτε φαίνεται ως προοπτική να λαμβάνονται μέτρα υπέρ της ελληνίδας αγρότισσας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γυναίκες της υπαίθρου είναι οι μεγάλες αδικημένες από κάθε άποψη. Μία έρευνα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που διεξήχθη πριν λίγα χρόνια στη Θεσσαλία επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Η ζωή στο χωριό εξακολουθεί να έχει αρκετές δυσκολίες για τις γυναίκες.
Στην έρευνα της ΟΓΕ οι συμμετέχουσες την οποία χαρακτηρίζουν κατά σειρά φθίνουσας βαρύτητας: Δύσκολη, στερημένη, υγιεινή, ήσυχη, χωρίς ευκαιρίες, μονότονη κ.λπ.. Μόνον 1 στις 25 γυναίκες χαρακτηρίζει τη ζωή της "ενδιαφέρουσα", ενώ η πλέον αρνητική αξιολόγηση γίνεται από τις γυναίκες του ν. Καρδίτσας. Οι γυναίκες πάντως της Λάρισας και της Μαγνησίας έχουν σαφώς θετικότερη άποψη για τη ζωή τους στην ύπαιθρο.
Ανά γεωγραφική περιοχή έχουμε διαφοροποιήσεις σημαντικές ως προς την σειρά αξιολόγησης των στοιχείων της ζωής. Έτσι λοιπόν στα ορεινά η ζωή είναι πιο "υγιεινή", στα ημιορεινά ζητούνται πιο έντονα "ευκαιρίες", ενώ στα πεδινά η ζωή θεωρείται περισσότερο "μονότονη" και "πληκτική".
Η "κλειστή κοινωνία"
Στην ερώτηση "ποιες είναι οι αιτίες για τα προβλήματα της γυναίκας στο χωριό" μεγάλος αριθμός των γυναικών απαντάει ότι ευθύνεται η "κλειστή κοινωνία", θεωρώντας ότι η επικρατούσα νοοτροπία του χωριού είναι μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα.
Ιδιαίτερα το ζήτημα της νοοτροπίας φαίνεται να ανησυχεί τις νεαρές ηλικίες, που νιώθουν ότι ο κοινωνικός περίγυρος ασκεί πάνω τους φορτικές πιέσεις για την διατήρηση των παλιών -και ενδεχομένως συντηρητικών, αναχρονιστικών- στερεοτύπων.
Τις ανησυχίες, ή για να το εκφράσουμε πιο σωστά, τα αδιέξοδα αυτών των γυναικών ελάχιστα λαμβάνονται υπόψη. Οπότε είναι πολυτέλεια να ζητά κάποια να αλλάξει τη ζωή της. Ακόμη περισσότερο, φαντάζει μάταιο να το προσπαθεί.



Η ΕΡΕΥΝΑ 15 Μαρτίου 2008, αρ. φύλλου 14857, σελίδα 10

Δεν υπάρχουν σχόλια: