Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Αγοράζουν γάλα φθηνά, πωλούν ακριβά


Της Τανιας Γεωργιοπουλου

«Πάντως δεν θα ήταν το επάγγελμα που θα ευχόμουν για τα παιδιά μου». Η φράση αυτή, διά στόματος στελέχους στον τομέα συσκευασίας του γάλακτος, φανερώνει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκείνοι που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή του προϊόντος.

Οι αγελαδοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας τον τελευταίο μήνα βρίσκονται μπροστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα. Οι βιομηχανίες που παίρνουν το γάλα τους, η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν μείωση των τιμών στους παραγωγούς, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί. Οσο για τις τιμές στο ράφι -που πρόσφατα αυξήθηκαν- φυσικά παραμένουν στο ύψος τους...

Γιατί μειώνονται οι τιμές παραγωγού; «Είναι οι νόμοι της αγοράς, προσφορά και ζήτηση. Πριν από κάποιους μήνες που δεν υπήρχε γάλα ανέβηκαν οι τιμές, τώρα που υπάρχει αρκετό πέφτουν» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ) κ. Πολυνείκης Φάσσας. Ομως, την πτώση των τιμών του γάλακτος δεν ακολουθούν και οι τιμές των ζωοτροφών, που έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Τον Δεκέμβριο του 2007 η μέση τιμή παραγωγού έπιασε τα υψηλότερα επίπεδα και ήταν, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓ, 46,30 λεπτά το λίτρο, αλλά για τους «καλούς» παραγωγούς, εκείνους δηλαδή που συνδυάζουν μεγάλη ποσότητα με καλή ποιότητα, ξεπέρασε και τα πενήντα λεπτά. Η άνοδος είχε ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού (Μάιος 2007, μέση τιμή 35,48 λεπτά το λίτρο), καθώς πολλές συγκυρίες είχαν οδηγήσει στην έλλειψη αγελαδινού γάλακτος και στην αγορά της Ευρώπης. Λόγω ξηρασίας η Αυστραλία είχε πέρυσι μικρότερη παραγωγή και η Νέα Ζηλανδία δεν έκανε εξαγωγές γάλακτος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειψη στο γάλα στις ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα. Ηταν ακριβώς η περίοδος που η αλλαγή διατροφικών συνηθειών στη χώρα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης. Την ίδια στιγμή οι πλημμύρες οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής και στην Ευρώπη. «Σαν να είχαν στερέψει οι αγελάδες» λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί που για λίγους μήνες κέρδισαν από την αύξηση των τιμών. «Στην πραγματικότητα απλώς καταφέραμε να βγάλουμε τη διαφορά από την αύξηση έως και 100% των τιμών στις ζωοτροφές» λέει ο Γ. Μ., παραγωγός που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του για να μην έχει μπελάδες.

«Πέρυσι αγόραζα το καλαμπόκι 13 λεπτά το κιλό και προχθές το πήρα 27 λεπτά. Η σόγια είχε 200 ευρώ ο τόνος και πριν από μία εβδομάδα έφτασε τα 420 ευρώ ο τόνος. Το τριφύλλι που είχε 15 λεπτά το κιλό, τώρα έφτασε τα 23» εξηγεί. Η μείωση των τιμών λοιπόν προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ειδικά σε όσους έκαναν ανοίγματα. «Κάποιοι μάλιστα έχουν αγοράσει αγελάδες με δάνειο από τις βιομηχανίες την εποχή που υπήρχε ζήτηση και τώρα είναι δεμένοι χειροπόδαρα. Ο,τι τιμή τους ζητήσουν είναι αναγκασμένοι να πουν “εντάξει”» τονίζει ο Γ. Τ. παραγωγός από τη Θεσσαλονίκη.

«Αυτήν την εποχή υπάρχει πολύ γάλα στην αγορά, καθώς είναι και περίοδος νηστείας και οι βιομηχανίες εισάγουν πολύ φθηνά» λέει ο κ. Φάσσας. Οπως συμπληρώνει, ωστόσο, οι τιμές παραγωγού στο εξωτερικό διατηρούνται σε υψηλά αναλογικά επίπεδα, αλλά οι βιομηχανίες πωλούν κάτω του κόστους για να «φύγει» το προϊόν από την αγορά.

Οι αγελαδοτρόφοι όμως εκτός από καλύτερες τιμές για το προϊόν τους διεκδικούν και καλύτερη ενημέρωση για τους καταναλωτές. «Οταν αυξήθηκε η τιμή παραγωγού αυξήθηκε και η τιμή στο ράφι. Τώρα θα μειωθεί;» ρωτούν χαρακτηριστικά.

Πανελλαδική σύσκεψη

O πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων κ. Γιώργος Κεφαλάς εξηγεί στην «Κ» ότι οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τις μειώσεις τιμών. «Τον τελευταίο μήνα οι βιομηχανίες έχουν ρίξει τις τιμές η μία μετά την άλλη, συχνά χωρίς προειδοποίηση προς τους παραγωγούς. Το κόστος των ζωοτροφών είναι το υψηλότερο που έχουμε δει ποτέ, δημητριακά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να βρεις στην αγορά. Και βέβαια οι τιμές για τον καταναλωτή που αυξήθηκαν δύο φορές τους τελευταίους μήνες δεν πρόκειται να μειωθούν». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κεφαλά, τις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, ενώ το επόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες του κλάδου.

πηγη : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25/3/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: