Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Στα ύψη οι τιμές σε κρέας – γάλα


Στα ύψη θα βρεθούν τα προσεχή χρόνια οι τιμές των τροφίμων ζωικής προέλευσης (κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα) εξαιτίας της κάμψης της παραγωγής λόγω έλλειψης ζωοτροφών. Αυτό εκτιμούν οι κτηνίατροι, αποδίδοντας τις ελλείψεις σε ζωοτροφές κυρίως στις δυσμενείς κλιματολογικές αλλαγές που συντελέστηκαν και συντελούνται τα τελευταία χρόνια στη Γη.

Οι τιμές των προϊόντων ζωικής παραγωγής θα είναι απλησίαστες για μεγάλο μέρος των κατοίκων του πλανήτη μας, τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρίας, με αφορμή το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο κτηνιατρικής παραγωγικών ζώων και υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων ζωικής προέλευσης, οι τριήμερες εργασίες του οποίου ξεκίνησαν στην Αθήνα.

Οι κλιματικές αλλαγές που συνέβησαν τις τελευταίες δεκαετίες είναι δραματικές και έπληξαν άμεσα την γεωργική παραγωγή και ειδικά την παραγωγή ζωοτροφών, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας καθηγητής της κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σπύρος Κυριάκης.
Οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας επηρέασαν αρνητικά τόσο την γεωργική παραγωγή όσο και την παραγωγικότητα των βοσκοτόπων, με αποτέλεσμα το κόστος εκτροφής να βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 50 ετών, πρόσθεσε ο κ. Κυριάκης.

Στην εκτίναξη των τιμών των ζωοτροφών συνέβαλε επίσης το γεγονός της χρήσης τους ως βιοκαύσιμα, αλλά και η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου . Στην διόγκωση του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία «συμβάλει» και η επιβολή αυστηρών υποχρεωτικών κτηνιατρικών κανόνων βιοασφάλειας (από το στάβλο στο πιάτο) ειδικά στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκη, η έλλειψη στον τομέα των ζωοτροφών, που αναμένεται να διογκωθεί τα επόμενα χρόνια, οφείλεται και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες για την εκτροφή των παραγωγικών ζώων τους, καθώς σε ορισμένες από αυτές, όπως στην Κίνα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση κρεάτων.

Στην επάρκεια των ζωικών προϊόντων παίζουν αρνητικό ρόλο και η ανάπτυξη επικίνδυνων παθογόνων μικροβίων, η ρύπανση από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες των υπόγειων αποθεμάτων νερού, καθώς και συνεχής αύξηση των λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων.

ΠΗΓΗ:ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: