Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Η ΚΟΖΑΝΗ δείχνει τον δρόμο για εξειδικευμένη άρδευση και λίπανση σε κάθε χωράφι

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ο Γιάννης, παραγωγός καλαμποκιού στον Δήμο Ασκίου, ήθελε να βελτιώσει την καλλιέργεια στα 5,5 στρέμματα γης που είχε.

Απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας και εκείνοι με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας του απάντησαν ποια είναι η υφιστάμενη θρεπτική σύσταση του εδάφους σε κάλιο, άργιλο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, προτείνοντάς του την κατάλληλη λίπανση σε θεϊκή και νιτρική αμμωνία, καθώς και το σύστημα της απαραίτητης άρδευσης (δόση εφαρμογής και διάρκεια).

Ολα αυτά στο νομό Κοζάνης, ο οποίος πρωτοπορεί αφού αποκτά εδαφολογικό χάρτη και ένα δυναμικό εργαλείο για ορθολογική λίπανση και άρδευση. Η καινοτομία είναι ότι επιτρέπει στον χρήστη, μέσα από το ηλεκτρονικό περιβάλλον του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS), κάνοντας «κλικ» σε οποιοδήποτε αγροτεμάχιο εντοπίζει από αεροφωτογραφίες στην οθόνη του Η/Υ, να έχει άμεσα πρόσβαση σε μια σειρά πληροφοριών όπως τα στοιχεία του παραγωγού, τη φυσική και χημική ανάλυση του εδάφους και την ορθολογική λίπανση και άρδευση για μια σειρά καλλιεργειών του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου. Ο αριθμός των σημείων δειγματοληψίας ήταν περίπου 50 σημεία ανά 10.000 στρέμματα, ενώ από κάθε σημείο παίρνονταν για χημική ανάλυση δείγματα εδάφους από τρία βάθη (0-30, 30-60 και 60-90 εκατοστά). Τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων τα επεξεργάζονται μέσω ειδικών λογισμικών με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή (Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών, Γεωστατιστική, Λογισμικό λίπανσης κ.λπ.).

Μετά την ολοκλήρωση κάθε μελέτης, ο αντίστοιχος δήμαρχος με πρόσκληση που απευθύνει σε όλους τους αγρότες του δήμου του και σε υπηρεσιακούς παράγοντες διοργανώνει σχετική εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Ηδη οι γεωπόνοι των Δήμων Σερβίων και Ασκίου εφαρμόζουν στην πράξη τα αποτελέσματα της μελέτης με άμεση επικοινωνία με τους αγρότες των δήμων τους. Το ιστορικό του όλου έργου άρχισε από τον Μάιο του 2005, όταν το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ανέθεσε στο Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης του ΕΘΙΑΓΕ την εκπόνηση των εδαφολογικών μελετών στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, συνολικής έκτασης 360.000 στρεμμάτων των εξής δήμων του νομού Κοζάνης: Σερβίων, έκτασης 90.000 στρ., Ασκίου, έκτασης 40.000 στρ., Ελιμείας, έκτασης 68.000 στρ., Ελλησπόντου, έκτασης 87.000 στρ., Μουρικίου, έκτασης 38.000 στρ., Δημ. Υψηλάντου, έκτασης 36.000 στρ., Λιβαδερού, έκτασης 17.000 στρ.

«Σκοπός των μελετών αυτών, οι οποίες είχαν πιλοτικό χαρακτήρα, ήταν μεταξύ των άλλων και η ακριβής εκτίμηση των αναγκών λίπανσης και άρδευσης των καλλιεργειών σε επίπεδο αγροτεμαχίου και η ενημέρωση του κάθε παραγωγού. Το μέσο κόστος των μελετών αυτών ήταν 1,50 ευρώ ανά στρέμμα», τονίζει ο Φ. Παπαδόπουλος του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης.

Η υλοποίηση των μελετών αυτών, πέρα από τη δυνατότητα άμεσης πρακτικής εφαρμογής τους σε επίπεδο παραγωγού, θα αναδείξει το νομό Κοζάνης σε πρώτο νομό της χώρας που θα διαθέτει σε ολοκληρωμένη μορφή έναν σύγχρονο εδαφολογικό χάρτη σε λεπτομερή κλίμακα 1:5.000, τον οποίο δεν διαθέτει ακόμα η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει η γεωργική παραγωγή του νομού Κοζάνης ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων νομών της χώρας, αφού θα είναι η μοναδική σε επίπεδο νομού όπου η λίπανση και η άρδευση θα βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην εμπειρία, με όποιες θετικές συνέπειες συνεπάγεται αυτό για το εισόδημα των παραγωγών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των απαιτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

«Προβλήματα όπως ο τρόπος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, η ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, η αποδοτική άρδευση και στράγγιση των εδαφών, η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση της οποίας οι καταστρεπτικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες, η βελτίωση προβληματικών εδαφών και γενικά η ορθολογική αξιοποίηση των εδαφικών πόρων απαιτούν για τη λύση τους την ύπαρξη του εδαφολογικού χάρτη», προσθέτει ο Φ. Παπαδόπουλος. «Το συνολικό κόστος για την υλοποίηση των μελετών από το ΕΘΙΑΓΕ των γεωργικών εκτάσεων όλης της Ελλάδας (περίπου 36.000.000 στρέμματα) είναι περί τα 55.000.000 ευρώ. Το όλο έργο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το Δ’ ΚΠΣ του ΥΑΑΤ, αφού αφορά την αρμοδιότητά του και μάλιστα την ελληνική περιφέρεια στην οποία, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα κατευθυνθεί το 80% των πιστώσεων του Δ’ ΚΠΣ. Το ερώτημα είναι κατά πόσον το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΑΑΤ) θα αποφασίσει επιτέλους να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία των υπηρεσιών που εποπτεύει. Το φωτεινό παράδειγμα του νομού Κοζάνης οφείλεται σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας, χωρίς τη συμβολή του ΥΑΑΤ».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/12/2007

ΕΓΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΑΒΟ !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: