το αρθρο το διαβασα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/3/2008 Του Ανδρέα Κόρακα
Λιγότεροι από όσοι σήμερα θα είναι οι Ελληνες αγρότες στο μέλλον, αν υποθέσουμε ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στη χώρα μας θα συγκλίνει προς αυτή των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Η εξέλιξη αυτή πρέπει παράλληλα να συμβαδίζει με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και εισοδημάτων στην αγροτική μας ενδοχώρα, στο πλαίσιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης των τοπικών της κοινωνιών.
Λιγότεροι αγρότες δεν σημαίνει αναγκαστικά κοινωνική και οικονομική περιθωριοποίηση της γεωργίας και των αγροτών.
Αντίθετα, μία ανταγωνιστική, αειφόρος και ποιοτική αγροτική παραγωγή είναι απαραίτητη για να στηρίξουμε δυναμικούς εγχώριους κλάδους μεταποιητικούς και υπηρεσιών διεθνούς εμβέλειας, ιδίως στα πεδία της διατροφής, της υγείας, της φαρμακευτικής, της πράσινης οικονομίας, του τουρισμού κ.ά. Να υπογραμμίσουμε ακόμη τις επιπτώσεις της αγροτικής δραστηριότητας στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού (οικοσυστήματα, ανάλωση φυσικών πόρων, μορφοποίηση τοπίων, δημόσια υγεία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Σήμερα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών βρίσκεται κοντά στις ηλικίες της σύνταξης.
Εκείνο που προέχει για αυτούς είναι κυρίως η στήριξή τους με δέσμη μέτρων κοινωνικής πρόνοιας που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση. Το μέλλον της γεωργίας μας πρέπει να στηριχτεί καταρχάς στους ήδη υπάρχοντες πυρήνες ακμαίων ηλικιακά κα δραστήριων παραγωγικά, αγροτών, που συναντά κανείς σε όλη την ελληνική ύπαιθρο. Παράλληλα πρέπει να προσελκυστούν στο αναβαθμισμένο αγροτικό επάγγελμα νέοι και νέες απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με το υπόβαθρο γνώσεων και δεξιοτήτων που διαθέτουν, μπορούν να αξιοποιούν γενικά και επί μέρους προγράμματα κατάρτισης και να κατανοούν τις οδηγίες και συμβουλές των ειδικών. Η ανταγωνιστική, αειφορική, και ποιοτική γεωργία , ο αγροτουρισμός, η συνεταιριστική δράση, η διαχείριση της αγροτικής εκμετάλλευσης, οι επενδυτικές αποφάσεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν αγρότες τεχνικά καταρτισμένους και ενημερωμένους.
Η προτροπή «γνώση παντού, γνώση για όλους» είναι αναγκαία συνθήκη για την ανταγωνιστική, αειφορική και ποιοτική γεωργία. Στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ερευνα - Καινοτομία - Κατάρτιση, με τις τρις συνιστώσες της προόδου να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους στενά, με συνέχεια, συνέπεια, διορατικότητα και ευελιξία, σε ένα κοινωνικό, οικονομικό, οικολογικό, ενεργειακό και τεχνολογικό περιβάλλον προκλήσεων, κινδύνων και ευκαιριών. Στη χώρα μας, η κατάρτιση των νέων αγροτών είναι κατώτερη των περιστάσεων. Η στήριξη καινοτόμων σχεδίων αγροτικού ενδιαφέροντος ελάχιστη. Η αγροτική έρευνα, χρησιμοποιείται ελάχιστα και αποσπασματικά από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα. Το ΥΠΑΑΤ δεν αναθέτει στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, έρευνες και μελέτες στρατηγικής σημασίας για την αγροτική μας οικονομία. Το Ιδρυμα πάσχει. Χρειάζεται ανασυγκρότηση, λειτουργία στα ευρωπαϊκά πρότυπα και επέκταση σε νέα γνωστικά πεδία.
Είναι γνωστό ότι η επένδυση στη γνώση είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη και την ευημερία. Ο αγροτικός τομέας δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Χωρίς οργανωμένο εγχώριο σύστημα παραγωγής και διάχυσης σύγχρονης τεχνογνωσίας, η αγροτική μας ανάπτυξη θα είναι κτίσμα στην άμμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου